Program 2011: Helse og omsorg

Retten til høyest oppnåelig helsestandard er en del av menneskerettskonvensjonen, og av norsk lov. Et godt helsevern er en forutsetning for enkeltmenneskets frie utfoldelse. Den sosiale liberalismen gir individet økt ansvar, men tar også vare på våre medmennesker uansett hvem de er. Venstre tar borgere med omsorgsbehov på alvor, og vil behandle alle som selvstendige individer med en like selvfølgelig rett til å ta egne valg som alle andre.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**

Helse_Bergen

Foto: Mathias Fischer

Rusbehandling
Venstre vil arbeide for å få slutt på narkotikakriminaliteten i Nygårdsparken og for at de rusavhengiges situasjon og behandlingsbehov blir tatt på alvor — slik at parken kan tilbakeføres til det rekreasjonsformålet den er tiltenkt. En god ruspolitikk kan bety et bedre liv for mange avhengige og deres pårørende, samt minsket konfliktnivå mellom ulike grupper i samfunnet. I dag er behandlingsapparatet delt opp i ulike nivå, kommunehelsetjeneste og spesialisthelsetjeneste. Venstre mener at mest mulig omsorg skal være der du bor, i kommunen. Dette må også gjelde de som har problemer med rus.

Det bør etablereres kommunale MO-sentre som har ansvar for å samordne poliklinisk behandling, bolig og rehabilitering, samt koordinering av innleggelser i døgnbehandling. Hver bruker skal ha en fast kontaktperson som de beholder i så mange år de har behov for det, og denne personen skal være koordinator for en individuell plan og være veiviser i det kommunale, statlige og private systemet både når det gjelder økonomi, rusbehandling og lignende. Rusavhengige må ha tilbud om bolig tilpasset det som er realistisk for dem å mestre, og de som har behov for det må få tett oppfølging av boligteam. Ingen ungdom under 25 år skal bo på hospits. Rusfri bolig må stå klar den dagen ruspasienter skrives ut fra gjennomført behandlingsopphold i rusinstitusjon.

Organisering er ingen vidunderkur alene, også nytenkning i innhold må til. Venstre ønsker at det skal være et mangfoldig behandlingsapparat, både polikliniske tilbud og langvarig heldøgnsbehandling, og at det skal opprettes et sprøyterom i Bergen. Et mangfold av behandlingsmuligheter fremmer at flere får behandling som fungerer for dem. Venstre ønsker også at vi skal gå nye veier og forsøke nye medikamentbaserte behandlingsformer der dette gir gevinst. Bergen egner seg godt som forsøksby for forskningsopplegg med heroinassistert behandling. Bruk av fengsel har liten effekt på rusavhengighet, og vi må derfor avkriminalisere rusavhengiges bruk av tunge narkotiske stoffer, slik de blant annet har gjort med positiv effekt i Portugal.

Venstre vil:
Etablere kommunale MO-sentre
Utrede hvordan Kommunehelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten for rus kan samordnes bedre, og i denne prosessen også vurdere sammenslåing
Gi brukere faste kontaktpersoner som hjelper dem
Hjelpe kommunehelsetjenesten og spesialhelsetjenesten å samarbeide bedre
Opprette sprøyterom
Sørge for at Strax-huset får gode lokaler til det beste for brukerne
Gjøre Bergen til forsøksby for heroinassistert behandling
Søke om å få avkriminalisere rusavhengiges bruk av tunge narkotiske stoffer etter Portugalmodellen

Sykehjem
Sykehjem er et godt og nødvendig tilbud til alle som opplever omfattende helsesvikt. Venstre mener sykehjem bør ha akuttplasser slik at mennesker som snarlig trenger sykehjemsplass slipper å stå i kø. Vi vil oppgradere den medisinske kompetansen ved sykehjemmene. Mange sykehjemspasienter opplever å bli sendt mellom sykehus og sykehjem grunnet manglende kapasitet og kompetanse til å kunne gi nødvendig behandling og pleie ved sykehjemmene.

Venstre vil at hvert sykehjem skal utvikle spisskompetanse innenfor vært sitt fagfelt. Slik spisskompetanse er nødvendig innenfor blant annet rehabilitering, aldersdemens, alderspsykiatri og lindrende behandling til døende mennesker. Sykehjemmene må i større grad kunne håndtere slike pasienter uten selv å bruke spesialhelsetjenesten. Venstre ønsker å øke antallet sykehjemsplasser de neste årene samt å bygge minst ett nytt sykehjem i valgperioden 2011 – 2015.

I fremtiden vil det være et større mangfold av pasienter med ulike livssyn ved sykehjemmene. Venstre mener alle trossamfunn må få samme adgang til sykehjemmene som Den Norske Kirke. Første generasjon åpne lesbiske, homofile, bifile og transseksuelle personer er på vei til å bli — eller er — pensjonister. Dette skaper nye utfordringer for eldreomsorgen som må møtes med økt kompetanse på området.

Venstre vil:
Styrke den medisinske kompetansen på sykehjemmene
Bygge minst ett nytt sykehjem i Bergen i valgperioden 2011 – 2015
At sykehjemmene får spesialkompetanse innenfor egne fagfelt
Ha akuttplasser ved sykehjemmene
Gi alle trossamfunn samme tilgang til sykehjemmene som DNK har i dag
Bedre kompetansemiljøene på sykehjemmene
Øke bemanningen på sykehjemmene
Åpne for innføring av nordsjøturnus
Sette fokus på LHBT-personer sine behov innen eldreomsorgen
Ha mer aktiviteter/kultur og minimere bruk av beroligende medisiner
Utvikle/bygge “sansehager” i alle sykehjem
At ektefeller som har behov for sykehjemsplass og som ønsker det, får bo på samme sted

Serviceboliger

I dag er det flere eldre som ønsker å bo i et fellesskap med lettstelte leiligheter og mulighet til kjøp av middag. Spesielt er det mange enslige eldre som føler seg utrygge etter at deres livsledsager har gått bort. Venstre vil arbeide for at det bygges flere serviceboliger og bofellesskap for eldre med mulighet for kjøp av mat og vaktmestertjeneste. Leiligheten skal finansieres ved egenbetaling. Ved alle større utbygninger i Bergen vil Venstre at det settes av areal til nye serviceboliger.

Venstre vil:
Bygge flere serviceboliger

Fritt brukervalg
Alle som har behov for det skal sikres praktisk og medisinsk hjelp i hjemmet, men det må fortsatt skilles mellom helsetjenester og praktisk bistand. Slik sikres alle et forsvarlig tilbud. Venstre støtter fritt brukervalg i hjemmetjenesten og hjemmesykepleien, fordi det innebærer at folk kan velge mellom den kommunale leverandøren og ulike private leverandører. Det er viktig at det finnes et privat alternativ til kommunens hjemmetjenester, slik at den enkelte kan velge det tilbudet som vedkommende mener passer best. Mennesker må imidlertid også ha rett til ikke å velge, og alle som ikke vil eller kan velge mellom kommunale eller private hjemmetjenester skal automatisk tildeles hjelp fra den kommunale hjemmetjenesten. Pleietrengende må få bo i sitt eget hjem så lenge de ønsker det og så lenge det er medisinsk forsvarlig.

Venstre vil:
Sikre fritt brukervalg i hjemmetjenesten og hjemmesykepleien

Psykisk helsevern
Psykiske lidelser berører store deler av befolkningen. Venstre vil styrke samarbeidet mellom de ulike nivåene i behandlingsapparatet. Vi mener det er behov for å styrke innsatsen innen barne- og ungdomspsykiatri. Staten har et hovedansvar for dette, men det er samtidig behov for en bedre samordning mellom de statlige og de kommunale tilbudene og for å se disse i en helhetlig sammenheng. Venstre mener skolehelsetjenesten må tilføres kompetanse innenfor psykiatri, fordi det er til skolehelsetjenesten mange barn og unge først henvender seg når de har behov for hjelp. Et døgnåpent krisesenter for unge, gjerne i samarbeid med private aktører, kan være et viktig tiltak for å bedre den psykiske helsetjenesten for ungdom.

Venstre vil:
Bedre den psykiske helsetjenesten
At kommunen søker om å få overta et distriktpsykiatrisk senter (DPS) som en forsøksordning i regi av samhandlingsreformen
Ha en bedre barne- og ungdomspsykiatri

Tolketjenesten
Døve og hørselshemmede har rett til tolk gjennom lov. Tolketjenesten har ansvar for å dekke behovet for tolke- og oversettertjenester i Bergen kommune, men har få ansatte og begrensede åpningstider. Venstre mener hørselshemmede har like stor rett til et vanlig liv — hele døgnet.

Venstre vil:
Utvide åpningstidene for Tolketjenesten
Jobbe for at flere tolkestillinger opprettes

Rehabilitering
Rehabilitering skal gi pasienter bedre muligheter til å håndtere endringer som skyldes sykdom, behandling eller langtidsfølger, og skal forbedre og gjenoppbygge tapte funksjoner. Rehabiliteringen skal i størst mulig grad tilbys der brukeren bor og ta utgangspunkt i et helhetlig tilbud som omfatter fysiske, psykiske, sosiale og eksistensielle behov.

Venstre vil:
Jobbe for gode og tilpassede rehabiliteringstilbud der hvor folk bor

Sosialhjelpsmottakere
Venstre vil aktivt bekjempe fattigdom. Vi vil styrke forholdene for de som trenger sosialstønad. Satsene må heves, ikke minst for familier med barn. Dagens praksis med forskjellsbehandling av unge sosialklienter må opphøre.

Venstre vil:
Øke satsene for sosialstønad, og da særlig til barnefamilier

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**