Gjør kunnskap allment tilgjengelig: opprett www.universitetsbiblioteket.no

I dag har over én million nordmenn universitets- eller høyskoleutdannelse, og 250 000 av disse har lang høyere utdannelse. Norge har brukt store ressurser på å utdanne disse til å bruke et verktøy bare et fåtall får tilgang til senere i livet: faglitteratur og forskningsbibliotekenes databaser. Venstre mener det er på tide å opprette www.universitetsbiblioteket.no, og gjøre dette tilgjengelig for alle som kan nyttiggjøre seg den enorme kunnskapen som ligger i forskningslitteraturen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**


Uttalelse fra Bergen Venstre

E-bok

Foto: Stock.xchng

Forskere ved de store utdannelsesinstitusjonene har en helt annen tilgang til nødvendig materiale enn forskere og fagspesialister ved mindre institusjoner, private foretak og annen offentlig sektor. For eksempel har UiB i dag 6 000 trykte og 14 500 elektroniske tidsskrifter, med tilgang til mer enn 40 millioner artikler, samt over 100 000 e-bøker.

Det finnes mange som gjennom sitt arbeid eller sine fritidsinteresser vil kunne ha nytte av en slik tilgang. Det er stadig økende krav til kunnskapsbaserte avgjørelser innen politikk og offentlig sektor, og mange grupper i dagens kunnskapssamfunn trenger dokumentasjon i sitt daglige virke. Store grupper med høyt utdannede mennesker utestenges i dag fra ressurser som ville ha vært til uvurderlig hjelp om de skulle ønske å fortsette forskningsaktivitet eller kunnskapsinnhenting etter endt utdanning. Gode eksempler på dette er statlige tilsyn, sykehus, lektorer, og rådgivere i offentlig forvaltning. Staten betaler omfattende summer for elektroniske ressurser via lærestedenes budsjett som hverken kommer et større antall norske borgere til gode, eller deres egne tidligere studenter.

Bibliotek

Foto: Microsoft

Større bedrifter som bedriver forskningsbasert og generell kunnskapsbasert virksomhet driver i dag utstrakt bestilling av artikler fra de store forskningsbibliotekene. Vi ser også at et økt antall privatpersoner ønsker å benytte seg av bibliotekressursene til forskningsuniversitetene, blant annet en stor gruppe seniorer, noe vi ser som gledelig. Tilgang til kunnskap for selvutvikling er et viktig gode. Denne tilgangen må sikres alle, ikke bare de som bor og arbeider i kort geografisk avstand til forskningsbibliotekene.

Bergen Venstre ønsker også å åpne Lovdata slik at Rettstidende blir allment tilgjengelig. For Venstre er det et viktig demokratisk prinsipp at allmennheten har fri tilgang til rettsavgjørelser.

CRIStin har forhandlet fram avtaler på vegne av norske institusjoner, men vi trenger forhandlinger på vegne av norske innbyggere før vi kan beregne hva dette vil koste. Venstre ber derfor regjeringen iverksette forhandlinger med forlagene med det formål å etablere nasjonale lisenser som er tilgjengelige på alle norske IP-adresser, og vi ber regjeringen utrede mulige løsninger for å sikre allmenn kunnskapstilgang også etter endt utdanning.

Bergen Venstre mener:
Utdanning gir redskap for kunnskapsinnhenting, og læring slutter ikke ved endt utdanning.
Norge har store uutnyttede ressurser i en høyt utdannet befolkning som er uten tilgang til den enorme kunnskapsproduksjonen som skjer over hele verden.
Norske skattebetalere betaler for en kunnskapsproduksjon de selv ikke får tilgang til.
Det ligger store besparelser i en enhetlig administrasjon av forskningslitteratur.

Bergen Venstre foreslår derfor at Lovdata åpnes slik at Rettstidende og rettsavgjørelser blir allment tilgjengelige, at allmennheten sikres tilgang til forskningslitteratur, og at forskningsbibliotekene får en felles portal for dette via www.universitetsbiblioteket.no.

—————————————————————————————————————

Vedtatt i hovedstyremøte 13. mars 2012

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**