Behold lysglimtet for kvinner i kriminalomsorgen

Aurora er det vitenskapelige begrepet for nordlys. Her i byen kan 60 kvinner miste et lysglimt i livet når prosjekt Aurora risikerer å bli nedlagt etter at byrådet i budsjettet for 2013 foreslår å stoppe tilskuddet på 2,2 millioner kr.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

Horn3

Foto: Mathias Fischer

Det som vil kuttes er stillingene til fire engasjerte kvinner som hjelper andre kvinner, som ofte sliter med rusproblemer og psykiske vansker, til økt livskvalitet før, under og etter straffegjennomføring.

Tidligere fengselsdirektør Ketil S. Evjen har sagt om Aurora: ‘Dette prosjektet er høyt prioritert for oss i Bergen fengsel. Ikke bare er det nyskapende, men det er også et viktig tiltak for å møte tidligere kritikk fra likestillingsombudet om kvinners soningsforhold’.

Kvinner og kriminalitet har lenge vært et område preget av stigma og fordommer. Nettopp for å bøte på dette ble prosjekt Aurora opprettet i 2009. I følge ALF Senter for arbeidslivsforberedelse, som har ansvar for tiltaket, har Aurora vakt internasjonal oppmerksomhet og er et unikt tilbud mange vil lære av.

Trygg tilbakeføring etter soning
En god og trygg tilbakeføring til samfunnet etter endt soning er ikke bare en human verdi for dem det gjelder. Det er også god samfunnsøkonomi. Stortingsmelding 37 – Straff som virker sier: ‘rehabiliteringsarbeid under soning kan ha mindre verdi hvis den innsatte etter løslatelsen har de samme levekårsproblemer som før’. Den nevner videre særlige viktige forhold for et liv uten kriminalitet; Et sted å bo, kontakt med familie, kontroll med rusproblem og arbeid eller utdannelse. Nettopp disse tingene er Auroras hovedfokus.

Men hvorfor er det ikke et statlig ansvar å videreføre noe sånt spør man gjerne? Det burde det kanskje være. Problemet nå er at Aurora etter all sannsynlighet ikke kan få statlige midler før tidligst neste år. Da er stillingene allerede kuttet, og det blir vanskelig å igjen bygge opp kompetansen. ALF håper nå i det lengste at kommunen vil videreføre tilskuddet i ett år til slik at Aurora får tid til å omstille seg og få inn midler andre steder.

Byrådet må lytte
Det kan alltid gå fort i svingene når et budsjett på 15 milliarder kr skal utarbeides. Å kutte denne typen viktige tiltak kan umulig være intensjonen når man har fått tenkt seg om. Jeg håper byrådet ønsker å lytte til gode argumenter, og at alle partier i bystyret, når budsjettet skal vedtas i desember, går sammen for å finne en løsning for dette unike lysglimtet vi har i Bergen.

Erlend Horn (V)
Komité for helse og sosial

Innlegget sto på trykk i Bergens Tidende lørdag 17. november.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**