Venstres budsjettforslag for 2013

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Her kan du laste ned Venstres budsjettforslag for 2013.

Lyst til å skrive ut budsjettforslaget på papir? Her finner du et dokument tilpasset utskrift i hefteformat.

Venstres bystyregruppe i Bergen la i dag frem sitt budsjettforslag for 2013. Forslaget viser hva Venstre vil prioritere annerledes enn Høyre, Frp, og KrF i året som kommer.

Bystyregruppen Bergen

Foto: Mathias Fischer

– For oss handler dette om å heve kvaliteten på kommunens viktigste oppgaver, sier gruppeleder Julie Andersland.

– Vi står overfor store oppgaver i årene fremover, og må kombinere vekst med bærekraftig utvikling; sikre en god skole og en god oppvekst for alle, samtidig som utgiftene til velferdssamfunnet øker. Det betyr at vi må begynne å prioritere kvaliteten på det kommunen holder på med høyere.

To store grep
Andersland trekker frem to store grep som Venstre vil ta.

Andersland1

Foto: Mathias Fischer

– Det et særlig to ting som er viktig for oss: For det første vil vi innføre eiendomsskatt på 3 promille for alle, med et bunndrag på én million, slik at de med billige boliger betaler minst. Det betyr at vi sier nei til en økning av skatten på bedriftene, slik byrådet vil. Dette gir oss en lav, rettferdig eiendomsskatt. Disse pengene vil vi bruker på å heve kvaliteten på det tilbudet vi gir barn og unge; bedre skolebygg, flere lærere, mer til de private barnehagene og flere ansatte i barnevernet, for å nevne noe.

– For det andre vil vi gjøre om på hele eierskapspolitikken til Bergen kommune. Byrådet holder på som om vi fremdeles var i 1972; fellesskapet sitter på store rikdommer, men bruker dem bare som melkekyr. Vi vil selge de kommersielle delene av BKK, og gjøre det samme med BIR, samt selge flere kommunale eiendommer. Infrastrukturen for strøm og bosshåndtering, som ledningsnett, forbrenningsanlegg og bossug, skal selvsagt kommunen beholde. Pengene fra salg vil vi bruke på å opprette et grønt investeringsfond for fornybar energi og klimavennlig næringsliv.

Venstre mener et slikt fond er en fremtidsrettet måte å drive offentlig eierskap på.

Årøen1

Foto: Mathias Fischer

– Vi leser om hvordan Vestlandet sakker akterut på investeringer i andre næringer enn olje og gass. Samtidig kommer meldingene om at klimaendringene kan bli enda verre enn antatt, og at temperaturen kan stige med opp mot 5 grader. Vi vil se dette i sammenheng. Bergen må bli Nordens hovedstad for klima og fornybar energi, sier Åsta Årøen, som representerer Venstre i Komité for idrett, kultur og næring.

– Potensialet for verdiskaping og nye arbeidsplasser i energisektoren og i næringer knyttet til klima og miljø er enormt er på Vestlandet. Men for å utløse dette potensialet må vi politikere være en mer aktiv pådriver. Vi vil ha et fond som både kan investere i lønnsomme, men miljøvennlige virksomheter i hele Norge, og bruke fortjenesten til å støtte klimavennlige prosjekter i Bergensregionen. Bergen kan bli lokomotivet i en helt ny næring, men da må vi ta store, nye grep. Vi snakker om et fond i hundremillionersklassen for at dette virkelig skal monne, fortsetter hun.

Mer til de som trenger det mest

Horn2

Foto: Mathias Fischer

Partiet legger også opp til en stor satsing i sosialpolitikken. Erlend Horn understreker viktigheten av å ha det beste tilbudet til de som har de største behovene.

– Vi må konsentrere oss om det viktigste. Kjennetegnet på en raus og omsorgsfull by er at vi gjør alt vi kan for de som virkelig har behov for fellesskapets hjelp. Derfor prioriterer vi penger til rusomsorg, hjemløse, prostituerte, psykiatrien og til de fattigste barnefamiliene, sier han.

Venstres representant i finanskomiteen, Anders Skoglund, mener det er viktig å synliggjøre nødvendige, realistiske prioriteringer.

Skoglund1

Foto: Mathias Fischer

– Vi legger frem et nøkternt budsjett, med klare prioriteringer innen miljø, skole, barnehager, kultur, og omsorg for de svakeste. Vi som politikere må bli flinkere til å konsentrere oss om det som er aller viktigst. Venstre foreslår en ny modell for eiendomsskatt som er svært moderat. Vi forventer ikke at byrådspartiene skal støtte dette nå, men vi har tro på at de på sikt vil se behovet, særlig innenfor tilbudene til barn og unge. Å legge hele skattebyrden på næringslivet, slik de gjør i dag, er lite lurt på sikt. Jeg tror at også byrådet vil se behovet for en jevnt fordelt eiendomsskatt, understreker Skoglund.

Satsing på barn og unge
Det er nettopp tilbudene til barn og unge som spiser opp mesteparten av den foreslåtte skatteøkningen på 135 millioner. Idun Bortne i Komité for oppvekst forklarer.

Bortne Skoglund

Foto: Mathias Fischer

– Vi vil ansette 30 flere lærere innenfor spesialiseringene, som for eksempel logopeder, spesialpedagoger, støttepedagoger og andre. Med det oppnår vi to ting: Kvaliteten på de ulike spesialtilbudene heves, og lærerne generelt får mer tid til undervisning når de får mer hjelp, sier hun.

– Det er også viktig å heve kvaliteten på de private barnehagene. I dag får de mindre støtte fra kommunen enn de offentlige får, men på grunn av maksprisen er inntektene deres den samme. Vi mener det er nødvendig å behandle offentlige og private likt, og har derfor satt av 34,5 millioner til det i 2013.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**