Mener Bergen må gjøre som Sveits

Venstres Erlend Horn skriver masteroppgave om ruspolitikk. – I Zürich har de nulltoleranse for åpenlys rusbruk, men et pragmatisk forhold til sprøyterom og heroinassistert behandling. I Bergen er det stikk motsatt, forteller han til BA.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

Horn3

Foto: Mathias Fischer

Venstres bystyrerepresentant Erlend Horn, skriver for tiden masteroppgave ved Universitetet i Bergen der han sammenligner narkotikapolitikk i Norge og Sveits.

Han har nettopp kommet hjem fra den største byen i Sveits, Zürich.

På begynnelsen av 1990-tallet befant Zürich seg der Bergen er i dag, nemlig på overdosetoppen i Europa.

Tømte par ken i Zürich
Problemene i Zürich sprang ut, akkurat som i Bergen, fra en kommunal bypark.

– Parken heter Platzspitz. På begynnelsen av 90-tallet var det rundt 30 000 sprøytenarkomane i Zürich. I selve parken oppholdt det seg tusenvis av heroinavhengige. I inngangen av parken sto det store bord fremme, der bander solgte narkotika. I skala var det en helt annen situasjonen enn her, men vi ser også mange likheter, sier Horn.

Som man også prøvde i Bergen på begynnelsen av 1990-tallet, ble parken i Zürich tømt med politimakt. Akkurat som i Bergen, endte det bare med at miljøet flyttet seg.

– Det er her man kan si Bergen og Zürich skiller lag. Sveitserne opprettet sprøyterom, klinikker der det deles ut heroin og et lavterskel metadontilbud.

Han mener at dette er et meget interessant skille.

– I Bergen aksepterer man åpne russcener, men ønsker ikke skadereduserende tiltak som sprøyterom eller heroinassistert behandling. I Zürich er det motsatt. Der har man klart å regulere narkotikabruken bort fra gatene og inn i institusjoner, der man kan få oppfølging. Samtidig aksepterer man ikke åpne russcener, sier han.

Siden 1990-tallet har nyrekrutteringen til heroinmisbruk gått ned 82 prosent og overdosedødsfallene har blitt halvert i Zürich.

Vi blir aldri rusfrie
Sosialbyråd Lisbeth Iversen ønsker også en plan for Nygårdsparken. Kommunen skal bygge Mottakssentre ute i bydelene i Bergen der man skal følge opp byens narkomane.

– Men hun sier nei til heroinassistert behandling og sprøyterom. Hun vil fjerne muligheten til å konsumere narkotika i Nygårdsparken, men hun vil ikke erstatte det med et annet sted man kan konsumere narkotika som et sprøyterom eller en heroinklinikk, sier han og legger til:

– Samfunnet blir aldri rusfritt. Det er en vanskelig, men helt nødvendig erkjennelse. Det har sveitserne gjort, men det virker som vi ikke klarer å bestemme oss, sier Horn

Samfunnet blir aldri rusfritt. Det er en vanskelig, men helt nødvendig erkjennelse. Det har sveitserne gjort.

Les hele saken på side 14 i Bergensavisen mandag 17. desember.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**