På høy tid med handling, Filip

Det er nettopp på disse vakre godværsdagene at alle bergensere burde fått nyte litt ekstra tid utendørs. Istedenfor varsler byens ansvarlige politikere at det kan være helseskadelig å gå ut — særlig for de som sliter med luftveisproblemer.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

Julie_Andersland_helfigur_2011

Foto: Tor Blaha

Nok en gang i år kan ba.no melde om dårlig luft på Danmarksplass. Ikke nok med det — de kan melde om dårlig luft i en hel uke. Man skulle tro det var midtvinters, men vi nærmer oss midten av mars og kalenderen varsler om vår. Likevel er luftkvaliteten langt fra vårlig. Det er naturligvis været som får skylden — som vanlig.

Kaldt, pent vær er i Bergen det samme som dårlig luftkvalitet, noe byrådet og Filip Rygg tilsynelatende aksepterer. Det burde de ikke gjøre. Det er nettopp på disse vakre godværsdagene at alle bergensere burde fått nyte litt ekstra tid utendørs. Istedenfor varsler byens ansvarlige politikere at det kan være helseskadelig å gå ut — særlig for de som sliter med luftveisproblemer.

Byrådet må vise handlekraft
Men det hadde ikke trengt å være slik. Hadde vi hatt en byregjering som var villig til å ta ansvar for byluften og iverksette tiltak når det trengs, kunne alle bergensere gått ut i solen — også på kalde godværsdager. Det som kreves er handlekraft ispedd en liten smule mot og en stor porsjon pragmatikk: Byrådet må slutte å skylde på staten og slutte å skylde på været og heller iverksette tiltak som fungerer andre steder.

De trenger ikke en gang finne opp kruttet på nytt. Det holder å se på hva som har fungert og ikke har fungert andre steder. Vi bør ikke fortsette å bruke penger på det som gir liten eller ingen effekt, men konsentrere oss om det som reduserer utslipp fra biler, skip, vedovner og andre kilder til NO2. Venstre har foreslått køprising, panteordning for vedovner og miljødifferinsiering av havneavgiftene. Bergens regjering sier konsekvent nei uten å komme opp med andre, effektive tiltak.

Så er det bare å beklage at bergenserne går mange dager med høy luftforurensning i møte. Byrådet har ansvaret, og tar ansvar ved ikke å gjøre noe som helst.

Julie Andersland
Gruppeleder for Venstre

Innlegget sto på trykk i Bergensavisen torsdag 14. mars.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**