Byrådet taler med to tunger

«Det skal ikke gå ut over tjenestetilbudet til innbyggerne», sa finansbyråd Liv Røssland til BA om de stadig økende kostnadene av vedlikeholdsetterslepet i skolen. «Det blir for dyrt», sa skolebyråd Ragnhild Stolt-Nielsen om å videreføre svømmetilbudet ved Holen og Damsgård skoler. Begge sitatene er å finne på samme side i Bergensavisen fredag 3. mai.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

Idun Bortne

Foto: Tor Blaha

Etterslepet på vedlikehold av skolebyggene har nådd 2,5 milliarder kroner. Like sikkert som at kostnadene skyter i været hver gang det kommer en ny tilstandsrapport, lover finansbyråden at de økte utgiftene ikke skal gå ut over tjenestetilbudet. Samtidig er det snart knapt en svømmehall igjen på en eneste skole i Bergen.

Når byrådet sentraliserer en allerede svak svømmeopplæring til det nye anlegget på Nygårdstangen fordi de ikke har råd til å opprettholde svømmebasseng på skolene, er det vanskelig å konkludere med noe annet enn at pengemangelen går ut over tjenestetilbudet til innbyggerne.

2400 elever på ett anlegg
2400 elever skal få svømmeopplæring på Nygårdstangen. Kombinert med lang reisetid for elever fra alt fra Laksevåg til Arna, betyr dette et vesentlig dårligere tilbud på svømmeopplæring i Bergen. Når halvparten av landets tiåringer ikke kan svømme, er ikke dette bare et dårligere tilbud fra Bergen kommune, det er en sikkerhetsrisiko for norske barn.

Svømmeanlegget på Nygårdstangen er blitt mye dyrere enn byrådet hadde planlagt. Det finnes ingen seriøse politikere i Bergen som kan love både olympisk anlegg på Helleren og svømmebasseng på hver skole i byen. Men byrådet kan med fordel være ærlige om de økonomiske utfordringene vi står overfor som følge av nedprioriteringen av vedlikehold.

Da Venstre satt i byråd i perioden 2003 — 2007, måtte vi håndtere et massivt underskudd og en kolossal gjeld som Arbeiderpartiet hadde etterlatt seg. De som nå styrer byen er sakte men sikkert på vei tilbake i en situasjon hvor vi på sikt tar på oss mer gjeld enn vi kan håndtere. Konsekvensene av det er mindre penger til skolene, helsetjenestene, barnehagene; det er mindre penger til de viktigste oppgavene kommunen har.

Oppskrift på pengeproblemer
Vi i Venstre er bekymret for den retningen det konservative byrådet tar Bergen i. Vi bruker mer penger enn noensinne, mens det styrende flertallet sier nei til nødvendig eiendomsskatt på ideologisk grunnlag. Det er en oppskrift på fremtidige pengeproblemer — pengeproblemer som kan føre til en dårligere skole for våre barn.

Idun Bortne (V)
Komité for oppvekst

Innlegget sto på trykk i forkortet form i Bergensavisen lørdag 11. mai.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**