For dårlig rusplan

Byrådet, byens regjering med Høyre, Frp og KrF, har i et sjeldent innfall av handlekraft bestemt seg for å stenge Nygårdsparken, samtidig som de åpner to nye mottakssentre for rusavhengige. Hensikten er god, men planen er og har alltid vært for svak.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

Sprøyte

Foto: Microsoft

Bergens ferske sosialbyråd, Dag Inge Ulstein fra KrF, skal likevel ha ros for å sette handling bak ordene. Det er ikke mangel på kommunale planer som har gjort at byrådet ikke har fått til særlig mye på rusfeltet de siste ti årene. Men når det nå endelig skal gjøres noe, er det viktig å benytte seg av alle tilgjengelige verktøy, og bruke dem i riktig rekkefølge. Dessverre gjør byrådet ingen av delene.

Et MO-senter er et mottaks- og oppfølgingssenter for rusavhengige. Strax-huset er et slikt senter. Byrådet har som ambisjon å etablere et MO-senter i hver bydel. Sommeren 2014 åpner MO-sentre i Årstad og Fana bydeler, noe byrådet skal ha skryt for. Men nå planlegger de altså å stenge Nygårdsparken samtidig som disse sentrene åpner — før hjelpetilbudet har fått så mye som en dag å arbeide på.

Uheldig med nei til brukerrom
Siden byrådet på prinsipielt grunnlag sier nei til trygge brukerrom, såkalte sprøyterom, hvor rusavhengige kan sette sine sprøyter med kompetent helsepersonell i nærheten, må de narkomane nødvendigvis gå et annet sted etter å ha fått utdelt rent brukerutstyr på MO-sentrene.

Dette har ikke byrådet noen plan for. De vet veldig godt at etableringen av MO-sentre hverken fjerner narkotikakriminaliteten eller tryller bort de mellom 1500 og 2000 sprøyte-narkomane i Bergen, men de har ingen plan for hvor de skal gjøre av seg når Nygårdsparken blir stengt. Det er nærliggende å tenke seg at det går som i Oslo og at rusmiljøet sprer seg til resten av sentrum.

Horn1

Foto: Mathias Fischer

De politiske partiene som styrer i Bergen har en handlingsplan mot åpne russcener som mangler flere ben å stå på. Venstre støtter alle tiltakene i planen, men den er likevel mangelfull. Å skjule seg bak bred, tverrpolitisk støtte til byrådets rusplan er lite konstruktivt. Problemet med narkotikapolitikken til Høyre, KrF og Frp er ikke det de gjør, men det de ikke gjør.

Byrådet i Bergen må ta i bruk alle virkemidlene som finnes om de skal ha den minste sjanse til å løse narkotikaproblemene i byen vår. Andre byer har fått det til. Vi vet hva som fungerer. Løsningen er å frigjøre oss fra de mislykkede strategiene vi har prøvd i førti år, og bruke alle verktøyene i kassen. Så lenge byens regjering sier nei til dette, vil de ikke oppnå annet enn å flytte rundt på problemet.

Erlend Horn
Gruppeleder for Venstre

Innlegget sto på trykk i Bergens Tidende lørdag 21. september.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**