Byrådet kan akseptere sprøyterom i Bergen

Helse Bergen kan opprette sprøyterom selv om byrådet sier nei, mener jusprofessor Jan Fridthjof Bern

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**

Horn1

Foto: Mathias Fischer

Venstres Erlend Horn jubler over at Helse Bergen nå vurderer å innføre sprøyterom.

— Det viktigste er at tiltaket innføres, ikke hvem som innfører det, sier han.

Leder for avdeling for rusmedisin i Helse Bergen, Ola Jøsendal, bekreftet til BA søndag at sprøyterom i statlig regi kan likevel bli aktuelt i Bergen, til tross for at byrådet i alle år har sagt nei.

— En viktig gevinst med et brukerrom er også at man fjerner kundene fra markedet. Gjør man det, vil markedet smuldre opp, sier Jøsendal.

Denne uken skal han i møte med sosialbyråd Dag Inge Ulstein (KrF). Internt i Helse-Bergen og opp mot Helsedirektoratet diskuteres det nå etablering av et brukerrom for de tyngste rusavhengige, røykerom eller sprøyterom som det også kalles.

Venstre har kjempet for sprøyterom i 10 år
— At Helse-Bergen ønsker å vurdere muligheten for å innføre brukerrom i statlig regi er utrolig positive signaler, sier Horn. Venstre har jobbet for å få sprøyterom i Bergen helt siden det ble en åpning for dette i sprøyteforskriften i 2004.

Han påpeker at dersom et sprøyterom skal fungere optimalt må plasseringen være hensiktsmessig og sees i sammenheng med kommunens øvrige skadereduserende tiltak.

— Strax-huset vil være et naturlig sted å ha et slikt tilbud, men det må også vurderes å ha det som en del av de nye planlagte MO-sentrene, sier han.

Kan ikke overprøve statlig helseforetak
Både Horn og Jøsendal er usikre på et statlig helseforetak kan overprøve lokalpolitikerne og opprette sprøyterom.

— Dette er et tema vi drøfter og utreder, sier Jøsendal.

Jusproffesor Jan Fridthjof Bernt ved Universitetet i Bergen er imidlertid krystrallklar når det gjelder oppretting at statlig sprøyterom.

— Kommunen eller lokalpolitikere har ingen som helst myndighet til å overprøve det et statlig helseforetak bestemmer seg for. Dersom Helse Bergen vil opprette sprøyterom, har det selvfølgelig anledning til det, innenfor de lokalene sykehuset har til rådighet, sier Fridthjof Bernt til BA.

— Jeg vet ikke hva det har å si for lokaliseringen at det eventuelt er Helse-Bergen som står for innføring og driften av brukerrom, men målet må jo være at det benyttes av den brukergruppen det er ment for. Da er plasseringen og samspillet med andre tiltak helt avgjørende, sier Horn.

Rusomsorg

Foto: Mathias Fischer

Mildt sagt merkelig
Byrådet har hele tiden henvist til byrådsplassformen i denne saken. Der står det tydelig at de ikke skal etablere sprøyterom i denne perioden. I dagens BA vil ikke sosialbyråd Dag Inge Ulstein (KrF) utelukke det, men det må være Helse Bergen som iverksetter.

— Dersom KrF og byrådet aksepterer sprøyterom i Bergen skal jeg gi dem all ære for å endelig ta til fornuften. Jeg må innrømme det slår meg som mildt sagt merkelig at de plutselig mener at brukerrom kan være en god ide. Men som sagt, det er lov å ta til fornuften, sier Horn.

— Får Bergen på plass både brukerrom og åpner MO-sentrene før Nygårdsparken stenger, tror jeg sannsynligheten for å unngå spredning av russcener øker betraktelig. Rekkefølgen her er avgjørende.

— Dersom parken stenges først uten brukerrom, og uten at MO-sentrene har fått tid til å fungere, er jeg redd vi kan få spredning av russcener rundt omkring i hele byen, sier han.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**