Skole og utdanning — barnehage – SFO

Venstre vil ha fokus på innholdet i skolen

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


Skole og utdanning — barnehage – SFO
Etter flere år med opprusting av skolene i bygda, er det nå på tide å sette fokus på innholdet i skolen. Venstre vil at kommunen skal kjempe aktivt mot byråkratiet for å frigjøre mer tid til aktiviteter som gir mer læring for elevene. Vi vil derfor ta initiativ til en lokal utredning for å finne ut hvordan skolene i Sigdal kan begrense skriftlig dokumentering og rapportering.
“Gratisprinsippet” i skolen fungerer ikke, siden ekskursjoner, skoleturer og andre aktiviteter ikke kan gjennomføres uten at det mottas gaver fra foreldre. Venstre vil jobbe for at alle skoleaktiviteter skal være gratis. Kommunen må sette av nødvendige midler for å dekke skoleturer og andre felles aktiviteter. Leirskole for 7. klasse og internasjonaliseringsarbeidet ved Sigdal ungdomsskole bør dekkes av kommunale midler.

GOD SKOLE – TYDELIG LEDELSE – KOMPETANSEHEVING
Venstre vil fokusere på skolen som arbeidsplass. Rektorene skal ha et ansvar for at den enkelte skoles lærerstab er gode forbilder, rollemodeller og fagpersoner for barn og unge. Venstre vil at Sigdal kommune skal søke staten om å få i gang et prøveprosjekt med å gi undervisningspersonalet et kompetanseår.

ELEVBEDRIFTER

Sigdal kommune har tidligere vært en foregangskommune når det gjelder arbeid med elevbedrifter. Det er viktig å utdanne arbeidsskapere, ikke bare arbeidstakere. Gründere trenger opplæring, elevene må derfor få kjennskap til hva som kreves for å starte og drive bedrifter. Venstre ønsker å utvide samarbeidet med Ungt Entreprenørskap for å inspirere flere lærere og klasser til å jobbe med elevbedrifter.

BEHOVET FOR PC MÅ FØLGES OPP

Venstre ønsker fortsatt en omfattende satsing på data i Sigdal og vil fortsette å øke tilgangen til pc for elevene i barneskolene. Utgiftene til felles serversystem bør bli gjenstand for jevnlig vurdering, og man bør se på mulighetene som gratis programvare gir for innsparingsmuligheter.

SFO

Venstre ønsker at skolefritidsordninga fremdeles skal være et frivillig tilbud. Dette betyr at det skal være et tydelig skille mellom det som er skole, og det som er SFO. Leksehjelp og andre pedagogiske læretiltak skal holdes innenfor skolen, og ikke blandes sammen med SFO. Samtidig bør det på et overordna plan være samsvar og samarbeid mellom den enkelte skole og dens tilhørende SFO.

SATS PÅ OG STØTT OPP OM BARNEHAGENE!

Venstre setter stor pris på dugnadsarbeidet svært mange foreldre gjør for å opprettholde drifta i barnehagene. Kommunen må fortsatt yte nødvendig driftstilskudd, slik at barnehagene kan planlegge sitt tilbud på best mulig måte. Barnehagene skal være et sted for leik, kreativitet og hvile, men også være et pedagogisk tilbud. Venstre ønsker derfor å stimulere til å øke kvaliteten i barnehagene ved at flere ansatte tar pedagogisk utdanning.
Venstre vil ta initiativ for å få en rask avklaring om kommunens forpliktelse til å gi kapitaltilskudd til barnehagene. I dette arbeidet bør det vurderes hva en kommunal overtakelse vil bety økonomisk for kommunen.
Les andre deler av vårt program 2011-2015

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**