– Overgrep mot Hardanger

Fylkesleder og ordfører for Venstre i Ulvik, Mona Hellesnes, er sjokkert over NVEs avgjørelse om å la kraftlinjnen Sima-Samnager gå i luftspenn gjennom hele Hardanger.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**

Terje Breivik, Lars Sponheim og Mona Hellesnes

— Jeg synes dette er en svært korttenkt beslutning fra NVE. Det virker som om de overhode ikke forstår konsekvensene av å rasere Hardanger som turistdestinasjon, sier en skuffet Hellesnes.

Gruppeleder for fylkestingsgruppen til Venstre, Harald Hove, er enig. – Det er helt uakseptabelt å ødelegge naturmiljøet i Hardanger på denne måten, tordner Hove. – Det er en verdi i seg selv i å ivareta det visuelle naturlandskapet. Hellesnes understreker at en slik kraftlinjeutbygging også vil være en forringelse av bomiljøet for folk i Hardanger.

Gammeldags politikk
Ulvik-ordføreren har selv drevet med reiseliv i lang tid, og vet av erfaring hvor mye Hardangernaturen har å si for turisttilstrømmingen.
– Når Hardanger havnet på vernelisten til UNESCO så var det ikke på grunn av 90 km med kraftledning og monstermaster, men fordi naturen her er så unik. Den naturen vil Venstre ta vare på, sier Hellesnes.

Inge og Harald

– Venstre vil nok engang utfordre regjeringen til å åpne for at flere kraftlinjer kan legges i sjøkabel, jordkabel og i tunnel i stedet for skjemmende luftspenn, forteller Harald Hove. NVE har ikke funnet det "lønnsomt" å legge kraftledningen i kabel på en eneste strekning. – Vi må ta den kostnaden som det kreves for å forhindre skjemmende og konfliktfylte naturinngrep. Venstre forventer at regjeringen lar hensynet til miljøet tillegges langt større vekt ved utbygging av framtidige kraftlinjer, understreker Harald Hove.

– Haga må stoppe
– Vedtaket vil bli anket inn for departementet, og jeg forventer at Åslaug Haga tar til fornuft og stopper dette vedtaket, ellers kan regjeringen forvente aksjoner fra hele Hardanger, sier Hellesnes (V).

Les om saken på bt.no

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**