Levanger Venstre vil modernisere konsesjonslov og boplikt på gårder

Torsdag var siste frist for å avgi uttalelse til regjeringens forslag om opphevelse av konsesjonsloven og boplikten. Blant dem som har benyttet seg av denne muligheten til å avgi uttalelse er Venstres lokallag i Levanger. — Det er all grunn til å modernisere bestemmelsene og øke arealgrensene for konsesjon og boplikt på gårdene, men regjeringens forslag om å fjerne konsesjonsloven og boplikten for landbrukseiendommer helt vil få negative følger for landbruket i Levanger og våre bygder, sier Karl M. Buchholdt som er lokallagsleder i Levanger Venstre.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**

Karl Meinert Buchholdt

Foto: Fotograf Hattrem

Kommunen er Norges fjerde største landbrukskommune, en kommune som har en stor volumproduksjon, en betydelig nisjeproduksjon og en stor næringsmiddelindustri. —Dette er hensyn Levanger Venstre ønsker å ivareta, sier Buchholdt. «Konsesjonsloven og boplikten for større landbrukseiendommer bør opprettholdes, men det kan være grunnlag for å justere priskontrollen ved salg av landbrukseiendommer gjennom økte arealgrenser — det samme gjelder for en eventuell boplikt», sier Levanger Venstre i høringsuttalelsen.

-Dagens bestemmelser i jordloven og plan- og bygningsloven er ikke nok til å opprettholde en tilstrekkelig for å sikre en robust landbruksnæring i kommunen for fremtiden, sier Buchholdt. — For oss er det viktig å legge til rette for dem som skal drive jorden, og å ha en matproduksjon i Norge, sier Buchholdt.

Han avviser likevel ikke at det bør komme noen endringer i dagens bestemmelser. — Vi må forholde oss til tiden vi lever i, men Levanger Venstre vil ha priskontroll på landbrukseiendom, spørsmålet er hvilket nivå vi skal ligge på, sier Buchholdt. Dersom det overordnede målet er å ha en økt matproduksjon må vi ha en eierpolitikk som bygger opp om det, sier Buchholdt. En total oppheving av konsesjonsloven og boplikten slik den blå-blå regjeringen legger opp til vil ikke underbygge en slik politikk, avslutter Karl M. Buchholdt i Levanger Venstre. Les høringsuttalelsen her.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 9 år siden.**