Årsmelding 2021

Årsmelding 2021 Indre Østfold Venstre Oppsummering fra leder

Nok et år som ble prega av korona med fortsatt høg belastning på helsevesenet, restriksjoner og delvis stengte skoler, innskrenkninger på organisert trening der spesielt lagidrett for barn og unge ble negativt påvirka, og permitteringer med påfølgende inntektssvikt for berørte husholdninger. Dette bakteppet ble ytterligere forverra da omikron kom i slutten av november. Husholdninger med inntektssvikt eller låge inntekter fikk ekstra utfordringer med de høge kraftprisene.

Ad dette siste er det god grunn til å gi ros til ordfører Saxe Frøshaug som fikk en inntektskompen- sasjonsordning for folk med låge inntekter på plass i det siste kommunestyremøtet i 2021.

Forberedelser til valgkamp og valget prega store deler av aktiviteten i mange lokallag. Lokalllaget vår var ikke noe unnatak. Vi hadde ei kjernegruppe på 6-7 personer som var jamnt aktive under valgkampen – og det bidro til et langt bedre valgresultat nå enn i kommunevalget for to år sida. Jobben vår ble også vesentlig lettere med ny og samstemt ledelse i Venstre, og rapporten fra FN sitt klimapanel like før valgkampstarten i august. Medvind på meiningsmålingene gjorde det lettere å drive lokal valgkamp og holde entusiasmen oppe.

Odd Einar Dørum er kanskje den nasjonale V-politikeren som sterkest framhever at vi som (lokal)- politikere er ombudspersoner for velgerne. Indre Østfold V har kun en representant i kommune- styret, men det vi mangler i kvantitet tar vi igjen i kvalitet: Ingunn har markert seg som en sterk ombudsperson, og hun er alment respektert for den store innsatsen hun legger ned – alltid godt for- beredt og uredd.

Lokalt har vi markert oss spesielt sterkt i saker knytta til kommune- og regionstruktur. I forslaget fra Sp om å utrede oppløsning av Indre Østfold kommune, tok Arbeiderpartiet en lederrolle ved å motsette seg utredning. Vi var det første av de andre partiene i kommunestyret som støtta Ap i debatten mot utredning, der vi argumenterte med at utredning ville føre til ekstra belastning for de kommuneansatte og dermed dårligere tjenester for innbyggerne. Resultatet var at alle de borgerlige partiene og MDG fulgte Ap og V mot å utrede noe som ikke ville føre til noen endring. Sjøl om Indre Østfold kommune fortsatt sliter med å få alt på plass, er inntrykket vårt fra diskusjonene i kommunestyret at en større kommune med sterkere kompetanse er viktig for framtida, og var sentralt for hvordan utfordringene med korona ble handtert.

I diskusjonen om regionreformen lanserte vi et felles initiativ med Marker Venstre om at viss Viken blir oppløst, så ønsker vi at Marker og Indre Østfold søker flytting til Akershus i stedet for å bli værende i «gamle Østfold». Hovedbegrunnelsa for dette er at framtida vår er langs E-18/Østre linje, ikke mot sør-delen av gamlefylket som fokuserer på E-6/Vestre linje. Øst-vest fokuset gjennom Viken har allerede bidratt til at det blir statlig reguleringsplan for påkopling av Østre linje til Follo-tunellen. Dette betyr ikke at påkopling er garantert, men sjansene er større når vi tilhører samme fylke som Nordre Follo (Ski+Oppegård). Gjennom Viken V har vi allerede et vedtak som binder Nordre-Follo V til å jobbe for påkopling.

Når det gjelder framtida til Viken, skjer det ting. Et regjeringstungt utvalg i Ap går mot oppdeling av Viken. Det samsvarer med perspektivene våre: Viken er det mest realistiske alternativet for ei positiv utvikling i regionen og for kommunen vår. Noen V-medlemmer vil kanskje argumentere for at andre måter å organisere Viken på er bedre. Det er mulig, men i politikken er realisme viktigere enn å bygge luftslott. Det fikk vi demonstrert under Stortingsvalget i høst der Venstre sin realistiske politikk sto seg bra med framgang – en framgang som har fortsatt etter valget. Gjennom å bli fleire som stemmer V, også lokalt, har vi større sjanser for gjennomslag for politikk som går i rett retning og som faktisk fungerer.

Eirik Romstad (lokallagsleder)

Indre Østfold Venstre – Årsmelding 2021 Side 1 av 2 sider

Administrativ oversikt

Styret har bestått av: Eirik Romstad (leder), Kjetil Andersen (nestleder), Ingunn Herstad Hensel, Per Arvesen, Mirlinda Asani, Børt-Erik Vikheim og Tariq Mehmod Shah. Varamedlemmer: John Alten- born og Rita Sletner. Fra UV: Idun Gulla Dyrnes.

Kommunale verv: Ingunn Hensel (kommunestyret og samfunnsutvalget), Ulf Kolstad (kontroll- utvalget).

Nasjonale og regionale verv i Venstre: Idun Gulla Dyrnes (sentralstyret UV), Kjetil Andersen fast møtende vara styret Viken V), Ingunn Hensel (valgkomitéen Viken Venstre og næringspolitisk utvalg i Venstre), Mirlinda Asani (regionalt integreringsråd).

Sjekk om opplistinga er korrekt eller om noe er utelatt.

Delegater til Viken V årsmøte: Eirik Romstad, Ingunn Hensel, Kjetil Andersen og Maren Hersleth Holsen.

Årsmøte: 14.01. Styre- og medlemsmøter: 7 stk. (27.01, 19.04, 26.05, 04.08, 12.08, 18.10, 29.11) Valgkamp stand: 13.08, 21.08, 28.08, 03.09, 04.09.
Jernbaneaksjoner: 17.08 og 31.08
Postkasseaksjoner: Deltok i alle tre runder mars-juni. Totalt spredt 8500 løpesedler.

Antall medlemmer: 47 (9 ikke betalt) pr 31.12.2021. Tre nye og to utmeldte medlemmer i 2021.

9. januar 2022
For styret Indre Østfold Venstre

Eirik Romstad (sign.) (leder)