Budsjettet: Nei til nedlegging av Finstad og Feiring!

Eidsvoll Venstre mener forslaget til budsjett og økonomiplan ikke ensidig burde foreslått å nedlegge Finstad skole og Feiring skole, uten å gi kommunestyret alternativer. Det er heller ikke vurdert økonomiske konsekvenser på andre sektorer, kun hvilken budsjettmessig betydning nedleggelse får for skolesektoren. Venstre går mot å nedlegge Finstad og Feiring.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Eidsvoll Venstre vil ikke nedlegge Finstad skole eller Feiring skole.

Eidsvoll Venstre mener det er galt at forslaget til budsjett/økonomiplan forskutterer den politiske behandlingen av Skolestrukturutvalgets rapport. Dette gjøres når det både foreslås nedleggelser av Finstad og Feiring skole, samt investeringer til nybygging/rehabilitering av Vilberg barneskole og ungdomsskole. I tekstdelen til handlingsplan og budsjett er nedleggelse av skolene og konsekvenser av dette ikke beskrevet på en sammenlignbar måte. Blant annet er kostnaden pr elev ikke beskrevet for Finstad skole. Heller ikke sammenligningen med gjennomsnittskostnader pr elev i kommunen er tatt med. Faktum er at Finstad ikke hører til blant skolene som har høyest kostnader pr elev. For Feiring er det ikke beskrevet hvor stor andel av elevene som blir kjørt med buss til skolen.

Forslaget til budsjett/økonomiplan fokuserer heller ikke på hvilke forskjeller det er mellom å nedlegge Finstad skole sammenlignet med å nedlegge Feiring skole. Feiring skole ligger langt unna resten av skolene i kommunen, noe som vil medføre øket transportbehov. I budsjettforslag og langtidsplan er forebygging et sentralt mål. Imidlertid er forebygging helt utelatt når konsekvensen av å nedlegge Feiring skole er omtalt. Dette gjelder i noen grad også for Finstad.

Det er etter Venstres mening galt å låse seg til skolenedleggelse fremfor å se på konsekvenser av dette, samt på alternativer til nedleggelse. Rådmannen skriver at Finstad skoles elever kan fordeles på omkringliggende skoler, og nevner at dette vil medføre øket transportering. Rådmannen omtaler ikke det åpenbare alternativet; å bygge gang-/sykkelvei langs Finstadveien. En slik utbygging vil være positivt for trafikksikkerhet langs denne veistrekning, ikke medføre øket trafikkbelastning, og en opprettholdelse av skolen vil medføre at det er mindre behov for transportering av elever. Å nedlegge Finstad skole vil medføre en årlig innsparing på 2,2 promille av budsjettet. Å nedlegge Feiring skole vil medføre en årlig innsparing på 2,7 promille av budsjettet. De økonomiske innsparingene fremstår som små sammenlignet med de negative konsekvensene for de delene av kommunen det her er snakk om. Elevtallet i kommunen er i vekst, og kommunen trenger alle sine nåværende skolebygg frem til nye skoler er bygget og eksisterende skoler er rehabilitert slik at kommunen har kapasitet til å møte veksten i elevtall og samtidig tilby gode vilkår for undervisning.

(Ovenstående stod som leserinnlegg fra Knut Bakkehaug i EUB 26.11 2012)

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**