Spørsmål til kommunestyrets møte 12.02 2013 om rådmannens ansvar og ansattes ytringsfrihet

Eidsvoll Aps gruppeleder Hans Arvid Øberg (Ap) hadde i innlegget “Gjentar usannheter om Frp-Ap” i Romerikes blad 07.02 et voldsomt angrep på rådmann Brynhild Hovde og hennes underordnede. Knut Bakkehaug reagerer på hvordan samarbeidet mellom folkevalgte og administrasjon blir fremstilt av Øberg, og har sendt ordfører Einar Madsen (Ap) et spørsmål om saken.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Til ordfører Einar Madsen (Ap)

Spørsmål til kommunestyrets møte 12.02 2013 om rådmannens ansvar og ansattes ytringsfrihet

Jeg viser til flere ytringer av Aps gruppeleder i Eidsvoll kommunestyre, Hans Arvid Øberg i media, bl.a i innlegget “Gjentar usannheter om Frp-Ap” i RB 07.02 2013. Øberg har i flere innlegg i media etter at kommunestyrets flertall Ap/FrP vedtok budsjettet for 2013 gått til angrep på rådmann Brynhild Hovde og hennes underordnede.

I ovennevnte innlegg skriver Øberg: “Som ansatt polemiserer man ikke mot lovlige vedtak, man trenerer ikke, og man bedriver ikke feilinformasjon. Virksomhetsleder for kultur har ikke forstått dette, heller ikke en av hennes fagsjefer.

Videre skriver Øberg: “Alle andre underordnet rådmannen har fått beskjed om at alle henvendelser om budsjettet skal henvises til henne. Det er faktisk i strid med etisk reglement og medfører at det er vanskelig for politikere å få nødvendig informasjon fra de som står midt oppe i driften av kommunen.”

Og han skriver: “Uansett er det grunnleggende viktig at informasjonsflyten mellom administrasjon og politikere er mest mulig åpen, fullstendig og sanndru. Det er den ikke i dag.”

Han avslutter sitt innlegg i RB 07.02 med: “Når det heller ikke gjøres forsøk på å finne enkle løsninger på organiseringen av allmennkultur — de finnes — og ansattes kampanjepregede feilinformasjoner ikke ettertrykkelig korrigeres, kan det virke som rådmann Brynhild Hovde ikke ønsker å bidra til å dempe uroen i deler av befolkningen på kulturområdet. Der ligger mye av grunnlaget for den «storm» nødvendige omprioriteringer innen kulturområdet har forårsaket, mens andre områder som virkelig fortjener bekymring og fakkeltog, ikke får oppmerksomhet.”

Venstre er helt enig i at også andre områder enn “voksenkulturen” fortjener oppmerksomhet for hvilke følger det vedtatte budsjettet for 2013 får.

Selv om Venstre tilhører opposisjonen mot skiftende flertall i kommunestyret, og stemte mot forslaget til budsjett for 2013 som ble vedtatt, er vi opptatt av de åpenbart dårlige samarbeidsforhold og den manglende kommunikasjon mellom hva vi oppfatter som den nest mektigste folkevalgte i kommunestyret og administrasjonen ved rådmann Brynhild Hovde.

Påstandene Aps gruppeleder fremmer i ovennevnte innlegg om polemisering, trenering, og (kampanjepreget) feilinformasjon fra administrasjonen er ganske dramatiske, og skisserer en fullstendig mangel på tillit mellom det politiske flertallet i kommunestyret og den administrasjon som skal gjennomføre fattede vedtak det samme flertall har gjort. Når Øberg skriver at det er “viktig at informasjonsflyten mellom administrasjon og politikere er mest mulig åpen, fullstendig og sanndru. Det er den ikke i dag.” beskylder han regelrett rådmannen og hennes underordnede for å lyve for Eidsvoll folkevalgte representanter. Hvis det er slik fatt, burde kommunestyret innlede avskjedssak mot de aktuelle ansatte.

Venstre oppfatter at rådmannen har ansvar for lojalt å gjennomføre de vedtak kommunestyret fatter. Men at rådmannen ikke har noen plikt til offentlig å forsvare vedtakene gjort i politiske organer. Dette ansvaret er det de som har bidratt til flertall for vedtakene som har.

Spørsmål:

Er ordføreren enig i Aps gruppeleder Hans Arvid Øbergs beskrivelse av samarbeidsforholdet mellom kommunens administrasjon og folkevalgte, jfr. ovennevnte sitater?

Knut Bakkehaug, kommunestyrerepresentant Eidsvoll Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**