Kommentar til EUBs leder lørdag: Åpne dører, EUB?

Onsdag 13.mars omtalte vi den historiske fellesinterpellasjonen fra Venstre og Høyre, om live-sendinger fra folkevalgte møter i Eidsvoll. Lørdag handlet EUBs leder i sin helhet om dette forslaget. Venstres Knut Bakkehaug har idag et innlegg på trykk i EUB, med kommentarer til noen av påstandene i lederartikkelen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Interpellasjonen kan du lese her. Den skal behandles i dagens møte i kommuenstyret. Lederartikklen til EUB er dessverre ikke å nett.

Her er leserinnlegget som står på trykk i dagens EUB, på s. 26:

Åpne dører, EUB?

Det er flott at EUB gir Venstre og Høyre ros for interpellasjonen om å sende “live” fra møter i politiske organer i Eidsvoll kommune, som kommunestyre, formannskap og hovedutvalg. Men er det virkelig å “sparke inn åpne dører”, slik EUB skriver i sin leder lørdag 16.mars? Det er naturligvis riktig at slike ordninger “er allerede etablert eller på full fart inn i de fleste kommuner”, og godt mulig at ordfører “Madsen er mer enn villig til å følge etter.” Men la meg minne om at Venstre allerede i interpellasjon før kommunestyremøte 6. desember 2011 tok initiativ til slike sendinger. Det ble med ett, enkelt forsøk fra kommunestyret. Hvis villigheten er så stor i kommunens politiske ledelse hadde vel kommunestyret forlengst fått en sak og tatt en avgjørelse om dette. Vår interpellasjon er ikke tatt ut av luften. Den er en oppfølgning av Venstres initiativ. Fordi ingenting har skjedd. Det er god grunn til “sparke inn noen dører” i denne saken.

Det er helt riktig at møtene er åpne for alle, sakslister og sakspapirer ligger på kommunens nettside, og EUB trykker sakslisten. Og tilskuertallet på møtene er dessverre lavt. Men det har jo sin naturlige forklaring. Møtene foregår på kveldstid. Midt i uken. Folk har vel nok å tenke på, med sine daglige rutiner. Og kan være slitne etter en lang arbeidsdag. Å sette seg på bussen eller i bilen og reise fra Feiring, Dal, eller Gullverket for å sitte å høre på slike møter er kanskje litt mye å forvente? Med live-streaming på nett kan hvem som helst følge med fra sin stue, eller på mobil eller nettbrett. Møtene er åpne nå, men live-streaming gjør dem mer tilgjengelige.

Vi tror politikken har godt av åpenhet og innsyn. Folk flest får se at det er bare mennesker som styrer deres nærmiljø. Folk kan få se hvem som følger opp sine løfter fra valgkampen. Hvem mener noe i f.eks kommunestyret? Hvem kommer med forslag i sakene? Ikke minst: hvem møter forberedt og har lest sakspapirene. Og ikke minst, med tanke på den siste tids debatt om politikken i Eidsvoll: Hvem oppfører seg høvisk, i samsvar med vanlige normer for god oppførsel, og møteskikk? Vi tror at slikt innsyn som live-overføringer vil gi, aldri kan erstattes av referater på nett og papir.

Den største utfordringen for EUB ligger i denne påstanden: “For det første blir dette svært stillestående. Det blir uten nerve og temperatur.” EUB mener at “heller ikke direkte overføringer blir engasjerende når journalisten ikke er til stede.” Nå er det jo heller ikke slik at lokalavisen idag skriver utførlig om alle saker som skal opp, eller refererer alle vedtak eller alt som er blitt sagt. Når folk ved selvsyn kan se hva som foregår vil journalistikken måtte endre seg. EUB og andre vil måtte gå “bak” sakene, forslagene og vedtakene. Finne ut om det er hold i saksfremstillingen i kommunens papirer. Finne ut om uheldige bindinger (inhabilitet eller egeninteresser) blant de folkevalgte og administrasjonen. Nylig kom det en undersøkelse som viser at til tross for lovregulert åpenhet i Norge er det de færreste journalister som faktisk ber om innsyn i offentlige tilgjengelige dokumenter. Journalister avdekker ikke spesielt mye. Det er det såkalte spillet, personkonflikter og en bitteliten flik av store (og noen ganger små) saker som omtales. Ved litt surfing på nett vil folk allerede idag finne ut at det skrives mer om lokalpolitiske saker på nettsider og i sosiale medier enn det gjør i lokalavisen. Så EUBs største utfordring er kanskje at lokalavisen ikke lenger blir primærkilden eller den eneste kilden til innsikt i lokalpolitikken. Den utfordringen bør EUB ta på alvor.

Knut Bakkehaug, kommunestyrerepresentant Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**