Innlegg: Stem på EVS!

Idag har Eidsvoll Venstres styremedlem Per Aage Pleym Christensen et innlegg i EUB om at førstegangsvelgere i Eidsvoll som også er elever på EVS kan stemme på skolen 04.september. Venstre har bidratt til å senke terskelen til valglokalet, og forbedre demokratiet, skriver han.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**


Stem på EVS!

Hvis du har stemmerett ved stortingsvalget og er elev på Eidsvoll Videregående Skole (EVS) kan du stemme på skolen 04.september. Det blir nemlig opprettet et eget valglokale på skolen. Det var Venstre som foreslo dette, i kommunestyret 16.oktober i fjor. At du kan stemme på skolen du er elev, er en del av Venstres politikk for å gjøre demokratiet mer tilgjengelig for alle.

Venstre foreslo å senke terskelen til valglokalet for førstegangsvelgere som også er elever i vgs. Grunnen er den lave valgdeltagelsen blant ungdom; 57% i 2009. Til sammenligning var valgdeltagelsen blant alle velgerne på 76,4% i 2009. Vi håper at valglokaler på videregående skoler skal gjøre det enklere for elevene å stemme i det ordentlige valget, og at dette på sikt kan avløse det såkalte skolevalget som har vært arrangert i mange år. Mange elever stemmer ved skolevalget, men over 10% av disse stemmer ikke ved det egentlige valget.

Hvorfor bør du stemme? Fordi demokratiet bygger på at du bryr deg om hvordan samfunnet rundt deg styres. For å være med å bestemme hvem som skal styre må du stemme. Demokratiet har mange svakheter og er ingen perfekt styreform, men bedre enn alle andre som er forsøkt. Demokratiets problem her i Norge er ikke at noen vil avskaffe det, men at folk stiller seg likegyldig til det.

Er du opptatt av tilstanden i skolebyggene du får undervisning? Om lærerne dine kan nok om fagene de underviser i? Om undervisningen din er relevant for ditt fremtidige yrkesvalg? Det er bra. De sakene du er opptatt av er like viktige som at foreldrene dine er opptatt av rentenivået på huslånet sitt, om veiene vedlikeholdes, eller om kollektivtrafikken er i rute. Alle vil bry seg om ulike saker på ulike stadier i livet sitt. Derfor er det like viktig at du stemmer som at dine foreldre og besteforeldre gjør det. Du trenger ikke ha en mening om absolutt alle saker for å kunne stemme.

Den 04.september på EVS mellom kl. 10. og 14 kan du stemme ved stortingsvalget. I Eidsvolls nabokommune Nes kan elevene på Hvam og Nes vgs. gjøre det samme. I Asker er det flere skoler som har åpne valglokaler mer enn èn dag. Venstre har bidratt til å senke terskelen til valglokalet. Vi håper at ordningen er kommet for å bli, og at den utvides. Demokratiet er for viktig, derfor skal vi gjøre det bedre. Godt valg!

Per Aage Pleym Christensen, styremedlem Eidsvoll Venstre

Inlegget stod i EUB 26.august, og i RB 24.august.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 11 år siden.**