Venstre redder spørretimen

Ap ville fjerne spørretimen fra kommunestyremøtene, men Nes Venstre fikk formannskapet med seg på at den må bestå.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**


Formannskapet behandlet denne uken det nye Saksbehandlings- og delegeringsreglement for Nes kommune. I den forbindelse hadde Nes Arbeiderparti lagt frem et strykningsforslag som omhandlet offentlig spørretid ved kommunestyrets ordinære møter.

Det står i reglementet at:

“Umiddelbart før kommunestyrets møter settes, gis det anledning til inntil 30 minutters spørretid i møtesalen. Spørsmålene skal være korte, og være mulige å besvare kort. Ordføreren avgjør om besvarelsen skjer i samme møte eller senere.”

Ap frykter “useriøs oppstart”
Nes Ap mener at dette punktet bør strykes. De skriver i begrunnelsen:

— Alle spørsmål til ordfører bør fremsettes av medlemmer av kommunestyret, jfr. pkt b. En slik praksis det her åpner for, gir åpning for at hvem som helst – uten begrensninger – kan stille spørsmål om hva som helst og ha krav på svar. Dette kan fort utvikle seg til å bli en useriøs oppstart på et kommunestyremøte.

Venstre vil at spørretimen skal bestå
Nes Venstre er ikke enig i dette synspunktet. Vi mener det er viktig at politikere er klar over ombudsrollen sin. Men samtidig mener vi at det også er viktig at kommunens innbyggere skal ha mulighet til å bringe et spørsmål til kommunestyret uten at det skal komme med en partipolitisk farge.

Selv om spørretimen har vært lite benyttet til nå, mener vi den bør bestå.

Gruppemøtet behandlet spørsmålet om spørretime
— Spørretimen er uansett begrenset til en halvtime slik det står i dag, påpekte Roahr Jensen på gruppemøtet mandag.

— Venstre skal være forkjempere for åpenhet og tilgjengelighet, og spørretimen gir innbyggerne en mulighet til å engasjere seg, sa Sesselja Bigseth.

Venstre redder spørretimen
Øystein Smidt tok med seg disse synspunktene inn i formannskapsmøtet og argumenterte for at Offentlig spørretime fortsatt skal være en mulighet.

Øystein Smidt

Foto: Sesselja Bigseth

— Jeg fikk enstemmighet for dette, med en tilføyelse om at slike spørsmål skal leveres inn fem dager på forhånd og skal ikke være gjenstand for ordskifte, altså det samme som gjelder når kommunestyrerepresentanter stiller spørsmål. Da har innbyggerne mulighet til å stille spørsmål, men de blir på denne måten mer gjennomtenkte og seriøse, sier Øystein.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 13 år siden.**