Gundersruds villfarelser

I Raumnes 21. juli kommer Ola Gundersrud med flere feilaktige påstander om innvandrere i Norge. I dette leserbrevet tar Sesselja Bigseth et oppgjør med Gundersrud påstander.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**


Dette leserbrevet er sendt til Raumnes

Nei, Ola Gundersrud, det stemmer ikke at 90 prosent av voldtekter i Norge blir utført av innvandrere. Det finnes ingen statistikk som underbygger en slik påstand, hverken hos Statistisk Sentralbyrå eller i politiets rapporter.

Det vi derimot vet om 90 prosent av voldtektene i Norge, er at de aldri blir anmeldt. Av de voldtektene som blir anmeldt, blir hele 80 prosent henlagt, og det er anslått at kun én prosent av alle voldtektsforbrytere blir straffedømte. Og det er bekymringsfullt. Venstre ønsker derfor at det opprettes en sentral enhet i politiet mot seksualisert vold (SEPOL) og at politiet skal ha nok ressurser til å etterforske denne type lovbrudd. Videre må voldtektsofre få bedre oppfølging, og kompetansen må heves både i rettsapparat og i overgrepsmottak.

Det er heller ikke riktig at Dagbladet skriver at 32 utenlandske leger har misbrukt kvinnelige pasienter i Norge. Derimot skriver de at tolv leger mistet legeautorisasjonen i 2008-2010 (av disse tolv var sju utenlandske statsborgere hvorav de fleste fra Europa). Det er ingen grunn til å overdrive det som allerede er en svært alvorlig sak.

I tillegg kan jeg opplyse Gundersrud om at den norske velferdsstaten ikke er 50 år gammel, men fikk sin spede start for 120 år siden, da Lov om ulykkesforsikring for industriarbeidere ble vedtatt. Velferdsstaten ble senere kraftig utvidet under Gunnar Knudsens regjering og igjen med innføring av folketrygden i 1967.

Det er likevel vanskelig å forestille seg dagens velferdsstat uten oljeinntektene, og den rikdommen Norge sitter på i dag kan vi i stor grad takke innvandrere for. Uten kompetansen fra bl.a. USA ville vi ikke vært i stand til å bygge opp den nye oljenæringen, og uten arbeidsinnvandringen fra bl.a.

Sesselja Bigseth

Foto: Birger Areklett

Pakistan og Tyrkia ville vi ikke klart å møte det enorme behovet for arbeidskraft som oppsto i oppgangstiden etter oljefunnene. Så når Gundersrud ikke vil ha noe av at innvandrere skal dra nytte av den norske velferden, skal han huske at også innvandrer har bidratt til styrken i dagens velferdsstat.

Sesselja Bigseth
Nes Venstre

Les mer:
Ola Gundersrud har tidligere fremmet lignende feilaktige påstander om voldtekt i lokalavisa. Sesselja gikk i rette med ham også den gangen i leserinnlegget Problematisk om voldtekter.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 12 år siden.**