Rælingen bryter loven i forhold til tjenestetilbudet til elever med spesielle opplæringsbehov

Fylkesmannen i Oslo og Akershus har nylig hatt tilsyn med kommunen i forhold til tjenestetilbudet til elever med spesielle opplæringsbehov. Konklusjonen er dyster lesning.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**


Fylkesmannen konkluderer med at:

1) Kommunen følger ikke opplæringslovens skille mellom ordinær opplæring og spesialundervisning.

2) PP-tjenesten skriver ikke sakkyndige vurderinger til alle som blir henvist til PP-tjenesten. I tillegg utsetter PP-tjenesten å utarbeide sakkyndige vurderinger.

3) Det fattes ikke vedtak når PP-tjenesten ikke anbefaler spesialundervisning.

4) Kommunens system for vurdering av om kravene i opplæringslov og forskrifter til loven blir oppfylte, er ufullstendige.

Dette betyr i klartekst at kommunen bryter opplæringsloven på flere punkter, noe som også var konklusjonen i rapporten fra Nedre Romerike distriktsrevisjon. Da den ble behandlet uttalte AP ved ordfører Terje Granerud at “…rapporten gir et feil galt bilde av virkeligheten….og at den er basert på gamle forhold”. Fylkesmannens tilsynsrapport viser at disse uverdige forholdene fremdeles eksisterer. Dette bør få de ansvarlige politikerne i AP og SV til å reagere, eller synes de er greit at f.eks. saksbehandlingstiden i PPT er ca 1 år?

Vi snakker her om en gruppe mennesker som i utgangspunktet står svakt. Ved å ikke ivareta deres rettigheter og behov vil kommunen begå en stor urett. Venstre vil, i tillegg til å gi en beklagelse til de som har vært utsatt for denne alvorlige systemsvikten, kreve at kommunen iverksetter strakstiltak som imøtekommer fylkesmannens avdekkede avvik og lovbrudd.

Hele tilsynsrapporten fra fylkesmannen kan leses på:
http://www.fylkesmannen.no/fmt_hoved.asp?tgid=4746&gid=
4770&amid=1397498&g4747=x&g4746=x&

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**