Dega Abdi Aman intervjua i Kommunal Rapport

Vår fjerdekandidat Dega Abdi Aman var på Venstres landsmøte, saman med mellom andre bystyremedlem og andrekandidat Marianne S. Lyngvi på fylkestingslista. Vekeavisa Kommunal Rapport laga portrettintervju med Dega:

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**

Dega Abdi Aman og Venstres nestleder Olaf Thommessen

Foto: Venstre

Dega Abdi Aman og Venstres nestleiar Olaf Thommessen.

[eksternlink#http://www.kommunal-rapport.no/index.gan?id=11168712=0 ]


– Nordmenn må åpne døra

Dega Abdi Aman (46) er fersk politiker fra Somalia som står på 4. plass på Venstres liste i Arendal. Jobber som tolk og morsmålslærer og håper på en plass i bystyret.

Av Ragnhild Nordahl Næss, 17. april 2007

– Hvor lenge har du vært i politikken?

– Jeg ble med i Venstre i september i 2006.

– Hvorfor akkurat Venstre?

– Venstre er et liberalt parti som passer for meg og mine tanker. Partiet skiller ikke på hudfarge eller mellom fattig og rik.

– Hva er dine hjertesaker?

– Integrering for barn som trenger det mest, ungdom som sliter og mødre som kommer til Norge alene med sine barn. De har det vanskelig og får ikke mye hjelp fra kommunen.

– Du har bodd i Norge i 14 år. Hvorfor har du ikke engasjert deg i politikk tidligere?

– Jeg skulle gjerne blitt med før, kanskje etter fem – seks år i Norge, da jeg hadde lært språket skikkelig. Men det var ingen som inviterte meg med eller snakket med meg om partipolitikk.

– Hvordan ble du med nå?

– Jeg har venner som er med i Venstre. Vi diskuterte politikk og jeg bestemte meg for å melde meg inn i partiet. Nå står jeg på 4. plass i Arendal og håper jeg kommer inn i bystyret. Å være med i politikk har gjort meg bedre kjent med nordmenn. Jeg har vært på mange møter og treffer mange mennesker. Det er veldig spennende for meg.

– Hvordan skal lokalpolitikken klare å engasjere flere med minoritetsbakgrunn?

– De som kommer til Norge må få mer informasjon om hva partiene er og hvordan politikken fungerer. De må ikke bare få undervisning i norsk, men også om samfunnssystemet. Den politiske organiseringen er vanskelig å forstå. Nordmenn må også åpne døra og gi innvandrere muligheten til å engasjere seg.

– Kadra Yusuf ble slått ned i Oslo i forrige uke for å ha ytret sin mening. Skremmer dette deg fra å delta i den offentlige debatten?

– Jeg er ikke redd for å si min mening, men vil samtidig ikke si noe før jeg er helt sikker på at det er riktig og at det er det jeg mener. Kadra og jeg har helt forskjellig bakgrunn. Hun er oppvokst i Norge og jeg kom til Norge som voksen. Men uansett hva man mener, skal man ikke bli slått. Man må ha dialog, det er veldig viktig.

– Hva kan du bidra med i bystyret i Arendal?

– Jeg har jobbet for å bli integrert selv, og ser klart hva folk trenger. De som kommer til Norge trenger det jeg har trengt, for å bli integrert. I Arendal er det for eksempel veldig vanskelig for innvandrere å få seg jobb. Det må det gjøres noe med.

– Hvilke forventninger har du, hvis du kommer inn i bystyret?

– Jeg har ikke vært der før, så det er vanskelig å si. Du får heller spørre meg til neste år om hvordan det går.

– Hvordan har det vært å være ny på landsmøtet?

– Det har vært veldig fint og spennende. Jeg har fått en større forståelse av Venstres ideologi og jeg forstår mer av partikulturen. Jeg har også snakket med mange, og har blitt tatt godt imot.

——————————————————————————–
Denne artikkelen sto på trykk i Kommunal Rapports papirutgave nr. 14/2007

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**