Venstre vil mer enn ord

Sist helg var en del Venstrefolk samlet i Bodø for å arbeide med valgkampprogram og markere oppstart av Venstres klimakampanje. Lørdag formiddag fikk vi anledning til å slå av en prat med folk i byen, noe som er veldig nyttig og nødvendig for å forme en god politikk for folk flest. Vi konstaterer:

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**

Vei

Venstre er på rett veg:
Det må tas høyde for ulike løsninger — ingen er like, men alle skal ha likeverdige tilbud.

De som ønsker å ta høyere utdanning skal ha muligheter til å tjene opp pensjonspoeng/rettigheter på lik linje med de som går ut i arbeidslivet etter endt videregående skole/fullført fagbrev.

De videregående skolene skal ha rom for å engasjere vikarer for lærere der det er behov. Noen knytter lærerløse timer til dalende motivasjonen for læring og frafall i den videregående skolen. Eleven og læreren skal tas på alvor og gis nødvendige rammer økonomisk og faglig. Nordland fylke må øke fokus på innhold i skolen og mulighet for kompetanseutvikling for læreren – med permisjonsordninger på lik linje med skoleledere og andre arbeidstakere. Venstre ønsker et kompetanseutviklingsår hvert 7. år.

Alle som trenger det, skal få nødvendig hjelp og støtte til å mestre hverdagen. Alle skal regnes med som ressurs til å delta i arbeidsliv/samfunnsliv.
Det er bruk for alle!

Foreldre må få lov til å være foreldre. Stadig flere foreldre ønsker å ha mer tid sammen med barna og ønsker ikke stresset med å sende to-tre barn i barnehagen før man haster til jobb. Tunge økonomiske forpliktelser i form av høy lånerente og studiefinansiering må ikke stenge for disse ønskene. Omsorgslønn/borgerlønn/kontantstøtte kan være en ordning som kan virke positivt for de som velger å være hjemme på full eller deltid.

Forskjell mellom fattig og rik knyttes til mer enn forskjell i lønn. Lånerenten rammer hardt den som er økonomisk svakest stilt, særlig familier i etableringsfasen med både studiegjeld og lån til bolig. Det er faktisk slik at rentesatsen er forskjellig. De som har mest og dermed størst sikkerhet for lånene — får lavere rentekostnader enn de som har minst. Venstre ønsker at man ser helheten fram for detaljer i utøvelse av sosial og skattepolitikken.

Folk flest vil vise miljøhensyn. Utvikling av energi- og klimaplaner og klimakampanjer gir oppmerksomhet rundt klimautfordringene og kunnskap om hva den enkelte kan bidra med.

Nordland Venstre er åpen for innspill fra folk flest, vi lover ikke lettvindte løsninger, men at dine synspunkter er med i en helhetlig politikkutøvelse.


May Valle, Nordland Venstre – førstekandidat

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**