Fylkesting – Bodin gård

Fylkestinget behandlet fremtiden for Bodin gård og Bodin gård skal ikke drives lenger. Venstre jobber for å bevare jordene.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**


Bodin gård skal ikke drives lenger
Fylkestinget behandlet i sak 71 fremtiden for Bodin gård. Fylkesrådet sier i sin saksfremstilling til fylkestinget at de foreslår at fylkestinget konstaterer at behovet for landbruksforskning under landsdelens spesielle forhold fortsatt er viktig.
Les hele saksfremstillingen her.

Rønvikjordene

Rønvikjordene
Foto: Bjørn Erik Olsen

Saksordfører var John Helmersen,SV

Forslag til vedtak fra komiteen for næring:
1. Fylkestinget konstaterer at endringer i landbruksforskningens organisasjon og fokus innebærer at det ikke lengre er tjenelig å drive Bodin gård som i dag.

2. Fylkestinget konstaterer at behovet for landbruksforskning under landsdelens spesielle forhold er viktig. Fylkestinget ønsker å bidra til dette innenfor rammen av den nye forskningsstrategien som vil bli fulgt. Fylkestinget ønsker derfor at midlene som hittil har gått til forskningen ved Bodin gård (ca 2,5 millioner kroner per år) går til landbruksforskning i Nordland.

3. Fylkerådet må sette i gang arbeid med å forberede gjennomføring nødvendig endring/avvikling av husdyrvirksomhet og gårdsdrift forøvrig ved Bodin gård. Arbeidet med å finne alternativ anvendelse av ressursene ved gården videreføres i samarbeid med relevante parter. Bodø kommune som regulringsmyndighet blir også orientert om dette arbeidet.

Når dette arbeidet er gjennomført vil fylkestinget ha en helhetlig sak som grunnlag for nødvendige beslutninger vedrørende eiendommens framtid, herunder de ansattes forhold.

Forslaget ble

Klipp fra debatten:
Saksordfører: SV og posisjonen: Legge til rette for fremtiden. Jordvernet skal ivaretas.

Paul Rosenmeyer(FrP):
Vi har lagt frem et helhetlig forslag, derfor ønsker vi å selge ut disse områdene til markedspris, eller til best mulig pris.

Midler som til har vært brukt på Bodin gård kan avsettes på fond.

Øystein Strømnes(Høyre):

Høyre enig i planlagt avvikling. Man må videre starte tidligere med å få vurdert om deler av landbruksforskningen kan legges til landbruksskolene. Ny formulering: Bodø kommune involveres som aktiv part i arbeidet.

Arne Langset (V)
Vil slutte seg til flertallet. Oversendelsesforslag som blant annet går ut på å sikre Rønvikjordene og Bodin gård.

Linda T Moen( Ap)
Fått mange telefoner om å ikke slutte seg til fylkesrådets forslag til vedtak. Bodø kommune er planmyndighet, derfor må de orienteres. Rønvikjordene er båndlagt til 2011, hva som skjer etter dette tidspunktet vet man ikke.

Terje Nystadbakk (SV)
Fornøyd med innstillingen fra komiteen. Mener at det mangler at fylkeskommunen sier noe om videre bruk av arealene på Bodin gård. Grunneieren burde ha egen oppfatning eller visjoner om hva arealet til Bodin gård skal brukes til. Det går ikke an å bygge ned Rønvikjordene i stillhet.

Oddleiv Olavsen(Høyre)
Jordsmonnet er nok det som er mest interessant. Kanskje kan dette berike eksempelvis Steigen kommune. Flytte jorda til Steigen? Overasket over at man skal bevare for å bevare.

Jon Tørset (Sp)
Mye som senterpartiet stiller seg bak er allerede sagt. Landbruksforskningen skal legges om. Der for er denne saken mer å regnes som en orientering. Hvilken landbruksforskning skal vi ha i Nordland? Dette er en sak i saken.

Arve Knutsen (KrF)
KrF vil gå for forslaget. Det skal være avvikling av husdyrholdet og gårdsdriften i nær fremtid. Vil involvere Bodø kommune mer i dette arbeidet. Ønsker at fylkestinget går inn på høyres forslag.

Einar Jetne (RV)
Dette er en merkelig sak. Siktemålet er universitetsbygging, men et universitet vil ikke komme til å arbeide med landbruksforskning. I dag har vi forskning både på Tjøtta og Vågøynes.

Geir Ketil Hansen (SV)
Saksopplysning. Nordland fylkeskommune er både grunneier og reguleringsmyndighet. Viser til at Bodø kommune har startet planarbeidet.

Komiteens forslag ble vedtatt med varierende stemmetall for de ulike punktene.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**