Regjeringsvelde

meningsinnlegg av Håkon M. Pettersen

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Den politiske makta skal ligge i Stortinget fastslo Venstre-høvdingen Johan Sverdrup. Det har siden vært grunnprinsippet i vårt parlamentariske system. Men dagens flertallsregjering fra Ap/SV/Sp bidrar til å undergrave dette prinsippet, og det er klare tegn på at Stortinget blir mer og mer et “sandpåstrøings-organ”. De store og vanskelige sakene kommer for eksempel svært sent til Stortinget, høringsfrister og tid for komitearbeidet er urimelig kort. Regjeringen tillater da heller ikke at det flyttes på mange “komma og kroner” før det sies stopp.

Muligheten for å endre en sak i Stortinget er dermed praktisk talt helt borte både for posisjon og opposisjon. Endringsforslag og velbegrunnet motargumentasjon fra opposisjonen blir da også bare oversett og fortiet. Alt dette svekker ikke bare demokratiet og en nyttig debatt, men det svekker Stortinget og flytter den reelle politiske makta til Regjeringsapparatet. Dette regjeringsvelde kan vi som velgere sette en stopper for ved neste stortingsvalg!

Håkon M. Pettersen,

Venstre-velger

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**