Nei til Thorium-kraftverk

meninginnlegg av Håkon M. Pettersen, leder av den tidligere Nord-Norge Aksjonen mot atomtrusselen i nord

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**


Finnmark Frp vil ha atomkraftverk i nord basert på thorium. Det er både historieløst, skremmende og unødvendig.

Historieløst fordi befolkningen i nord de siste 50 årene har levd i frykt for atomtrusselen fra vår store nabo i nordøst. Protestene mot atomprøvesprengninger, atomkraftverk, atomdrevne ubåter og uforsvarlig lagring av radioaktivt avfall har vært mange og sterke. Gjennom en egen Nord-Norge Aksjon ble det for eksempel først på 90-tallet samlet inn over 30.000 underskrifter, og fylkesordførerne og ordførerne i landsdelen sendte Sovjet-ledelsen et felles protestskriv mot atomtrusselen. Jeg kan derfor ikke tenke meg at den nordnorske befolkningen nå ønsker å øke denne trusselen med å bygge thorium-atomkraftverk.

Skremmende fordi thorium medfører mange av de samme farene som atomkraftverk basert på uran. Dette gjelder bl.a. tusenårige farer ved lagringen av avfallet, faren for at uhell, ekstremvær, jordskjelv og terror kan føre til store radioaktive utslipp. Alt dette har gjort at åtte miljøorganisasjoner så sent som 19. juni i år på en Venstre-konferanse i Stortinget laget en felleserklæring mot bruk også av thorium-atomkraftverk i Norge. Bruk av atomkraft er da også et blindsport i klimadebatten.

Unødvendig fordi vi i Norge har så mange andre muligheter til å skaffe oss klimavennlig energi. Her skal bare nevnes sol, vind, bølger, tidevann, biomasse og gass med CO2-rensing. Det er her vi både i nord og sør bør satse. Vi må løse klimautfordringene på en slik måte at det ikke skapes nye miljøproblemer for kommende generasjoner, og det vil altså atomkraft basert på thorium gjøre. Derfor må det sies et klart nei også til slik atomkraft!

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**