Tomhendte tøffinger i AP

meningsinnlegg av Magnar Bøkestad
Leder, Bindal Venstre
Listekandidat, Nordland Venstre.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**


"Aktiv næringspolitikk" var en av parolene til de rødgrønne foran siste stortingsvalg. Nå skulle statsmakten inn å ordne opp i norsk næringsliv. Høres sikkert greit ut dersom man ikke har peiling.
Det siste grepet fra næringsministeren er at Norsk Hydro muligens har tapt anseelse internasjonalt som kan resultere i verditap verdt mange hundre ganger verdien på opsjonene. AP er mot opsjoner, sier Dag Terje Andersen. Det er synd fordi opsjoner er viktig redskap for gründere som ikke har kapital, men må kjøpe dyr kompetanse i en oppstartsfase. De kan ikke betale, men de kan gi opsjoner i form av kjøp av aksjer til pari kurs, dersom de lykkes. Lykkes de, får de en verdi som de må skatte av. Dersom de mislykkes, får de ingenting for det arbeidet som er nedlagt. De får et tap. De får heller ingen takk fra sentrale røde politikere for hederlig forsøk på bidrag til verdiskaping i samfunnet.
Næringsliv og marked er en finstilt mekanisme som lett kan ødelegges av symbolpolitikere som kommer trampende som en elefant i et glassmagasin og skal "rydde opp" før hvert valg for å sanke noen billige stemmer fra velgere som er sinna på noen grådige næringslivstopper, enten det er senterpartimannen Reiten, eller arbeiderpartimannen Røkke.

Bindal:
Et annet dårlig eksempel på såkalt aktiv næringspolitikk er AP`s valgløfte i Årdal ved siste stortingsvalg. Da skulle Ap "redde" Årdal med nye arbeidsplasser da en bedrift la ned deler av en aktivitet der. De beordret Innovasjon Norge til å yte et vanvittig beløp til en finsk dørfabrikk som skal konkurrere i et ømtålig marked med hjørnesteinsbedriften i Bindal, Bindalsbruket AS. Det som har skjedd så langt, er at Bindalsbruket har mistet nøkkelpersonell til Årdal, men Årdal-fabrikken har store problemer med å skaffe arbeidskraft generelt. Det som videre kan skje er at Årdal gjennom gedigen statsstøtte har fått et så stort konkurransefortrinn, at de konkurrerer ut Bindalsbruket på pris. Det vil i så fall være en katastrofe for Bindal og bindalingene som har investert i hus og heim der.
Bindal har de siste 24 årene vært styrt av Arbeiderpartiet. Noe har vært bra, men mye kunne vært bedre, mye bedre.
Det som blir spennende i Bindal er om bindalingene støtter opp om Arbeiderpartiet også denne gangen. Det vil i så fall være et signal til AP sentralt at de kan gjøre så mye galt de bare vil, uten at det får følger for dem lokalt.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**