Rød-grønn motvind

Venstre får en oppslutning på 6,2 prosent. Det er den høyeste oppslutningen om partiet hittil i år, og Lars Sponheims parti er nå størst i sentrum.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**


Både Sp og Ap går tilbake på månedens kommunevalgbarometer. Dermed kan det gå mot maktskifte i mange kommuner etter valget.

Målingen TNS Gallup har utarbeidet for Kommunal Rapport viser at styrkeforholdet mellom blokkene er dramatisk endret siden i juni, da de tre regjeringspartiene hadde et klart forsprang. Samlet går de rød-grønne tilbake nesten 6 prosentpoeng på dagens måling. Samtidig går den borgerlige blokken fram med 3 prosentpoeng.

Langt til målet
Ap får en oppslutning på 27 prosent. Det er den laveste oppslutningen som er målt om Ap på Gallups målinger hittil i år. Det er også bak valgresultatet fra 2003. Også i forrige uke viste målinger tilbakegang for Ap. Oppslutningen har nå falt ytterligere, etter en uke som har vært dominert av debatten rundt regjeringens håndtering av opsjonssaken i Hydro.

Regjeringspartner Sp ser også ut til å slite i motvind. Partiet går tilbake 2,3 prosentpoeng sammenlignet med junibarometeret og er for første gang mindre enn Venstre. Dermed er det langt igjen til partileder Åslaug Hagas mål om å øke oppslutningen fra kommunevalget for fire år siden.

De fleste velgerne som har forlatt Sp i sommer, har satt seg på gjerdet. Bakgrunnstallene viser imidlertid at Sp mister velgere over hele landet. Størst er likevel tilbakegangen på Østlandet.

Ser vi på aldersfordelingen, er det blant de eldste og de aller yngste velgerne at partiet nå ser ut til å miste oppslutning.

Fortsatt optimist
I helgen åpnet Haga valgkampen i Tromsø med store løfter til landsdelen. Kommunalministeren lovet blant annet storstilt satsing på reiseliv og økt støtte til gründere. Samtidig gjorde hun det klart at Sp har store ambisjoner foran høstens valg.

– Målet er fremgang fra valget i 2003, og vi skal ha enda flere ordførere. Særlig viktig er det for oss å styrke posisjonen i Nord-Norge, og vi skal øke oppslutningen for Senterpartiet i byene, sa Haga i sin tale under valgkampåpningen.

Lederen i Troms Sp, Ivar Prestbakmo, er svært fornøyd med partilederens drahjelp og mener Hagas utspill viser at partiet mener alvor med sin distriktspolitikk. Samtidig tror han den rikspolitiske debatten har lite å si for den lokale valgkampen.

– Rikspolitiske saker, som opsjonssaken, er nok med å farge folks utgangspunkt, men når de står i valglokalet, tror jeg det er helt andre ting som avgjør, sier Prestbakmo.

Salangen-ordføreren er ikke bekymret for at partiet sliter på meningsmålingene. Han tror fortsatt et valgresultat på mellom 8 og 11 prosent er innenfor rekkevidde.

– Jeg har sjelden opplevd stemningen så positiv foran et kommunevalg. Hvis vi klarer å holde knallhardt fokus på våre saker, tror jeg dette blir veldig bra, sier han.

Spennende i Oslo

For de andre partiene er det mindre endringer. SV ligger svært stabilt og får igjen en oppslutning over 10 prosent. Også Høyre og Frp er nå tilbake på omtrent samme nivå som i juni, etter at andre målinger tidligere denne måneden viste klar tilbakegang for Høyre.

Det er imidlertid verdt å merke seg at Høyre ser ut til å slite i sitt tradisjonelle kjerneområde rundt hovedstaden, mens de har en liten fremgang på resten av Østlandet, i Trøndelag og i Nord-Norge. For Ap er situasjonen motsatt. Partiet ser ut til å styrke seg i Oslo og Akershus, mens oppslutningen faller på resten av Østlandet.

Venstre får en oppslutning på 6,2 prosent. Det er den høyeste oppslutningen om partiet hittil i år, og Lars Sponheims parti er nå størst i sentrum.

Kilde: Kommunal Rapport

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**