Vi må ta lokalt klimaansvar

FNs klimapanel har konkludert med at klimaendringene er menneskeskapte, og at det ikke lenger er mulig å ignorere disse utfordringene.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**


Ulike studier viser at den rike delen av verden må redusere sine klimagassutslipp med 60-80% i løpet av de neste femti årene for å stoppe den globale oppvarmingen. Både den britiske Stern-rapporten og det norske Lavutslippsutvalget har konkludert med at det er mulig å nå et slikt mål uten alvorlige økonomiske konsekvenser, hvis vi har viljen til å handle nå.

Venstre ønsker å ta hele Norges befolkning med i et kreativt og målrettet samarbeid for å finne de beste og mest effektive måtene å redusere våre klimautslipp på. Gjennom politisk vilje, næringslivets kreativitet og et stort folkelig engasjement er det mulig å nå de målene som ellers kan fortone seg som umulige.

Beregninger gjort av Cicero og Civitas viser at så mye som 15 % av norske klimagassutslipp kan kuttes gjennom lokale tiltak, i den enkelte kommune og fylkeskommune. Som lokalpolitikere må vi sette oss tydelige mål for hvordan vårt eget lokalsamfunn skal være med på å vinne klimakampen. Rælingen kommune må selv ta klimaansvar, uavhengig av nasjonale mål og tiltak.

Venstre foreslår at Rælingen tar sitt klimaansvar gjennom å lage en forpliktende energi- og klimaplan. Sammen kan vi finne tiltak for å redusere våre klimautslipp, og samtidig utvikle en møteplass for kommunen, innbyggere og næringsliv, og hvor fremtidenes klimautfordringer kan møtes med en bred front. Venstre mener det vil være naturlig å finne lokale energi- og klimatiltak innenfor områdene transport, kollektivtilbud, arealplanlegging, energi- og oppvarming. Venstre tror også at informasjon og kunnskapsformidling er viktig.

Venstre vil være med og ta ansvar i klimapolitikken, har vi egentlig råd til å la være?

Mvh

Chriss Madsen
1. kandidat og leder i Rælingen Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**