Gro Lande, leder av Aust-Agder Pensjonistforbund og Venstrekandidat

— Det er viktig at pensjonistene forstår hvilke tap denne nye pensjonsreformen bringer med seg, sier Gro Lande, fylkesleder i Aust-Agder.

— Hvis folk virkelig hadde satt seg inn i hva denne reformen betyr for hver enkelt, tror vi mange flere ville protestert høylytt. Dagens pensjonister vil tape tusenvis av kroner hvert eneste år om den nye reformen slik den ser ut i dag får gjennomslag, sier Lande. Gro Lande er partipolitisk nøytral som fylkesleder for pensjonistene, og hun er også andrekandidat for Venstre til kommunevalget i Evje og Hornnes.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**

Gro Lande

Foto: Jan Kløvstad

Større tap år for år

Forbundet presenterte sent i fjor tall som illustrerte hva dagens pensjonister kan vente seg å tape med den nye pensjonsreformen.

— Etter dagens system reguleres pensjonen i tråd med lønnsutviklingen i samfunnet, og slik har vi hatt det noen år. I den nye reformen vil derimot pensjonen justeres etter en mellomting av lønnsveksten og prisveksten, sier Lande.

For å illustrere situasjonen har forbundet beregnet en tenkt pensjonsutvikling dersom reformen hadde blitt innført i 1992. — En gjennomsnittspensjonist som gikk av med pensjon i 1992 ville i 2005 mottatt 30 000 kroner mindre i pensjon dersom pensjonsveksten hadde fulgt reformens regulering, i stedet for å bli regulert etter gjennomsnittlig lønnsvekst i denne perioden, sier Lande.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**