Er utelivet og utelivsbransjen tjent med skjenketider til alle tider?

Eit av to lesarbrev frå Thor Thingbø.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**


I 2004 vedtok Bystyret i Sandnes mot bl.a. Venstres stemmer å utvide skjenketidene slik at skjenking normalt er tillatt fra 0900 til 0300. Begrunnelsene var flere men noe av det viktigste var visstnok at kommunen måtte ha samme tider som Stavanger for å demme opp om “lekkasjene” til Stavanger!

Jeg bor midt i sentrum og bruker også tilbudene der så langt som mulig. Og selv om jeg er patriot må jeg innrømme at det er langt mellom utesteder hvor det er trivelig å ta med besøkende til byen. En av de fineste fredagskveldene dette året var jeg og noen venner nede ved Vågen og vi var muligens 8 stk totalt på de uteplassene kl 21 og det var endatil den dagen det var sol! Forklaringen var at det var ingen som gikk ut så tidlig nå lenger. Hovedmengden av utegjester kommer ikke før ca 23 -24. Dette er jo tidspunkt hvor mange av oss voksne med en normal døgnrytme allerede har begynt å tenke på hjemveien. Langgata er totalt død for trafikk både fredags og lørdagskveldene, men tar seg noe opp etter kl 2400! Jeg har truffet noen turister av og til som spør etter sentrum og hvor jeg noe beskjemmet må si at de står midt i det!

Det er flere gode grunner til at man bør redusere skjenketidene til f.eks. 1100 til 0130:
– Alle undersøkelser viser at økt tilgjengelighet gir økt forbruk. At dette for de fleste av oss vil være greit er ikke nok når vi samtidig vet at den økte tilgangen vil innebære mer skader, mer vold og mer familiebråk! Sandnes er by hvor det er mye rusmidler både lovlige og ulovlige i omløp og dette er ikke blitt bedre med lengre skjenketider.

– Ved kortere skjenketider vil mange gå ut på byen tidligere istedet for å sitte på vorspiel til kl 23, dette vil innebære at det vil være flere aldersgrupper ute, noe som kan ha en viss dempende effekt på voldstilfeller o.l. Nå er det mye yngre og overstadig berusede personer i Sandnes sentrum i helgene og resultatet er økt fare for knuffing og blind vold. Selv om de ivrigste derved kan gå på nachspiel er disse mer håndterbare enn store samlinger i drosje- og potetkøer!

Situasjonen er nå blitt slik at mange Sandnesfolk kvir seg for å bruke sentrum om fredags- og lørdagskveldene, både fordi man har fått en overvekt av steder hvor hovedformålet er å selge halvlitere uten hensyn til hvordan miljøet ellers er, samt at de trivelige stedene drukner bostavlig talt blant resten. Utestedene er også spredt slik at mange er litt engstelige for å gå mellom de ulike delene av Sandnes. Det er mange som tar toget til “Byen” for å gå ut, noen p.g.a bedre tilbud, men de fleste for at det er et hyggeligere utemiljø i Stavanger som kommer at det er større — det er alltid nok folk ute til at det blir hyggelig — og at det er en større spredning i gjestenes alder og type.

Skal vi ha en mulighet til å beholde og utvikle de gode utestedene i Sandnes må flere av kommunens innbyggere bruke disse jevnlig. Da nytter det ikke med å springe etter de av utelivsaktørene som vil ha mest mulig liberale regler, men bruke skjenkereglene til å sørge for at vanlige folk og famlier kan gå ut en kveld i helgen og føle at det er et hyggelig og levende utemiljø i sentrum. En slik løsning vil etter all sannsynlighet også redusere alkoholforbruket og det er det vel heller ingen som har noe imot!

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**