– Skjebnetro på oljen

Nestlederen i Natur og Ungdom: – Det er et enormt behov for langt mer balansert informasjon i saken om oljeboring utenfor Vesterålen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**


kilde: Vesterålen online.

Folkemøtet mandag om olje og gass utenfor Vesterålen kritiseres nå for et ubalansert panel.
– Møtet på Stokmarknes viser først og fremst det enorme behovet for langt mer balansert informasjon om dette temaet. Det er betenkelig at ingen miljøorganisasjoner var invitert til å sitte i panelet. Dette er et demokratisk problem, mener Ingeborg Gjærum, som er nestleder i Natur og Ungdom.

– Det er et stort tankekors at man først etter å ha fått innspill fra salen i det hele tatt bruker begrep som "klima" og "global oppvarming". Olje og energiminister Odd-Roger Enoksen skal imidlertid ha ros for å påpeke skjevheten i panelet, sier Ingeborg Gjærum.

Hun forklarer grunnen til at flere i de senere år har blitt positive til oljeutvinning utenfor Vesterålen og Lofoten med at oljebransjen har langt større ressurser enn motstanderne.
– De vil skape hallelujastemning. Dessuten er vesterålingenes mer positive holdning til oljeutvinningen delvis et resultat av feilslått distrikts — og fiskeripolitikk. Da er det ikke rart at man får en skjebnetro på olja, sier Gjærum.

Gjærum får støtte av SV-representant Bjørn Kjensli.
– Det er en kjennsgjerning at det er en enorm assymetri mellom de ressurser som forkjemperne besitter, sammenliknet med de krefter som kjemper imot.

Ikke uventet var både Høyres Ivar Kristiansen, og Frps Siv Jensen sterkt uenig i at den manglende representasjonen fra verneinteressene utgjør noe demokratisk problem.
– Vi har stadige møter med lobbyistene fra alle disse gruppene, og det er urettferdig å si at de ikke blir hørt.

Konferansearrangør, og leder for Love Petro, Ørjan Robertsen, mente at det ble en balansert debatt, men sa at det nok kunne vært holdt et innledningsforedrag fra miljøsiden.

Venstres Gunnar Kvassheim mente innvendingene mot oljeutvinning fra salen var konstruktive. Rogalendingen, som er leder av miljø — og energikomiteen på Stortinget, mente at bedret sikkerhet i industrien er årsaken til at nordmenn er blitt mer positive til utvinning.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 17 år siden.**