— Udemokratisk tabbe

Venstre og Høyre i Gamle Oslo reagerer på måten bydelsutvalget ble konstituert på. — Venstresiden dikterer oss, sier partienes gruppeledere.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**

Ronny Fagereng (V)

Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten

GAMLE OSLO: Forrige uke ble det første direktevalgte bydelsutvalget (BU) i Gamle Oslo konstituert, og politikerne er fordelt i komiteer og utvalg. I motsetning til i forrige periode, da sammensetningen i BU ble bestemt ut fra hva flertallet i hele byen ønsket, er BU nå et resultat av bydelens befolknings ønsker. Med det ble det også et overveldende rødt flertall, noe som har skjøvet den borgerlige side ut på sidelinjen — og samtlige lederverv.

Allerede der toppet det seg for de borgerlige, som ønsket å bevare den avtalen man tidligere har praktisert, der alle partier er representert i underkomiteene.

Oppsiktsvekkende

— Ap, SV og Rødt er de tre største partiene i Gamle Oslo, da er det naturlig at de tre partiene også får ledervervene, sa nyvalgt leder i BU, Hans Christian Lillehagen til Østkantavisa for tre uker siden, og signaliserte med det et skifte i bydelspolitikken i takt med endringen til direktevalg.

Imidlertid ble det under konstitueringen bestemt at en av underkomiteene skulle deles opp, og at det skulle etableres en egen økonomikomité, for å “satse på økonomien” i bydelen. Med 10 rød mot 5 blå representanter ble det vedtatt at medlemmene her skulle være de samme som i BUs arbeidsutvalg.

Da stoppet det seg for Høyre og Venstre. De føler seg diktert av venstresiden, som de hevder dikterer hvem som skal sitte i komiteene fra de forskjellige partiene.

— Jeg finner det oppsiktsvekkende at Høyre selv ikke skal få velge hvem som skal representere oss. Vi hadde kommet opp med meget gode kandidater som skulle representere Høyre i økonomikomiteen, men flertallet hadde bestemt seg for at medlemmene skulle være de samme som i arbeidsutvalget, sier Morten Bakke (H), som mener dette langt fra sikrer at det er rett mann på rett plass.

— Jeg mener at partigruppene selv vet hvem som passer inn i de forskjellige komiteene. Det har med interesser og fagkunnskap å gjøre, sier han.

Misfornøyd

Venstre er enige i kritikken.

— For oss ble for eksempel konsekvensen at jeg, som medlem av AU nødvendigvis måtte sitte i økonomikomiteen, og ikke i byutviklingskomiteen, som var meningen. Jeg har jobbet veldig mye med Bjørvikautbyggingen, men det blir for mange verv for meg å sitte i begge komiteene. Dessuten hadde vi en dyktig kandidat til Økonomikomiteen, sier gruppeleder Ronny Fagereng (V), og ber nå om forståelse fra venstresida om at partigruppene selv må få velge hvilke personer, som skal bekle hvilke posisjoner.

— La oss få rettet opp denne udemokratiske tabben, og komme oss videre med politikken, sier Ronny Fagereng (V), som sammen med Morten Bakke (H) mener at BU skal behandle så mange viktige saker, at man er avhengig av godt samarbeidsklima på tvers av partilinjene.

Les art. i Østkantavisa her

Tekst: Hege Bjørnsdatter Braaten
[email protected]

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**