Leserbrev: 5-årig lærerutdanning

Venstre har fremmet et forslag i Stortinget om å utvide og å forbedre norsk lærerutdanning. Internasjonale kartleggingsprosjekt som PISA og PIRLS viser at Norge ligger under gjennomsnittet i OECD-landene både i naturfag, matematikk og lesing, og at norske elever er svakest i Norden i disse fagene.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Når de politiske ambisjonene er at norsk skole skal tilby elevene verdens beste opplæring, må lærerutdanningen forbedres og utvides til en 5-årig utdanning. For Venstre er det lærerne som er nøkkelen til en bedre skole. Lærernes kompetanse er avgjørende for skolens kunnskapsformidling og elevenes læring. For å øke kunnskapsnivået hos elevene, må vi begynne med å styrke fagkompetansen til lærerne.
Det er tidligere foretatt en bred evaluering av norsk allmennlærerutdanning. Flere evalueringer peker på at allmennlærerutdanningen kan forbedres betydelig og det er foreslått en rekke endringer. Konklusjonen er dessuten at det bør innføre en 5-årig lærerutdanning. Flere av rektorene ved landets lærerutdanningsinstitusjoner og Utdanningsforbundet har dessuten tatt til orde for å endre og utvide lærerutdanningen til 5 år.

Lærer

Foto: Microsoft

Utdanningen bør etter Venstres mening gjøres mer fagrettet, og det bør stilles høye fagkrav til den enkelte lærer for at han eller hun skal kunne undervise i det enkelte fag og trinn. Fullført femårig lærerutdanning bør i framtiden være et krav for å undervise på alle trinn i skolen.

Samtidig bør utdanningen utvides med flere spesialiseringsløp, bl.a innen rådgiving og spesialpedagogikk. I tillegg bør man strukturere utdanningen slik at den blir lagt opp mer praktisk, med tanke på å forberede studentene enda bedre til hverdagen som lærer. Venstre ønsker også å utvide praksisperioden og å stramme inn på kriteriene for å få godkjent praksisperioden.

Kunnskapsminister Bård Vegard Solhjell har i sine uttalelser vist en veg for skolen ut av Djupedalen. Han snakker om hvor viktige lærerne er for å øke kunnskapen til elevene. Jeg håper han nå kan vise handlekraft på vegne av Skole-Norge og overbevise Ap om at lærerutdanningen må styrkes. Ap har tidligere avvist en 5-årig utdanning. Norsk skole trenger bedre utdannede lærere og jeg unner Solhjell en seier i regjeringen fordi denne saken er så viktig for våre barn og for framtidens samfunn.

Regjeringspartiene har tidligere stemt ned forslag fra Venstre om bedre og mer systematisk videreutdanning for lærerne samt forslag om en nasjonal rekrutteringsplan for bedre og flere lærere til norsk skole. Venstre håper nå å samle et flertall på Stortinget for at Regjeringen snarest mulig, og senest i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett for 2008, fremmer forslag om iverksettelse av en 5-årig allmennlærerutdanning.

Sindre Westerlund Mork
Østfold Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**