Narconon, scientologar og kritikken frå Arendal Venstre

Dagbladet skreiv om avrusingsbehandling i Narconon Danmark, med badstu som vesentleg element. I artikkelen stod det at Arendal kommune hadde brukt Narconon Danmark. Dette reagerte Venstres gruppeleiar i Arendal, Jan Kløvstad, på da Agderposten ringte for ein kommentar. Det viser seg at Arendal kommune har avvist spørsmål om behandling hos Narconon Danmark, men Aust-Agder fylkeskommune har godtatt klage og sendt folk frå Arendal til behandling — mot Arendal kommunes vilje, men på Arendal kommunes rekning.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**


Etter dei kritiske kommentarane frå Venstre i Agderposten, blei Jan Kløvstad kontakta av ein pårørande til ein frå distriktet som har gjennomgått behandling i Narconon Danmark.

Like etterpå starta den følgande brevvekslinga mellom leiaren i Narconon Danmark og Jan Kløvstad.

Jan Kløvstad

Foto: Venstre

Jan Kløvstads hovudpoeng er at mange har fått vanskar etter kontakt med og hjernevasking av Scientologane, og at den pårørande skal vere takksam for at den personen vedkomande kjenner har kome seg gjennom behandlinga utan skade. Han har også sagt at det er ein stor risiko å ta å gå inn i scientologrørslas nettverk.

Her er brevvekslinga, med eit knippe internettlenker til slutt.


“Ole Thiemer” writes:

5. april 2008
Kære Jan Kløvstad

Mit navn er Ole Thiemer, jeg er Daglig Leder på behandlingscentret Narconon Danmark i Danmark.. Jeg har været inde på deres hjemmeside www.arendal.www.venstre.no og læst følgende.

Jeg vil gerne fortælle dig hvordan tingene hænger sammen da jeg er sikker på at de oplysninger De har fået og som ligger til grund for denne artikel er givet Dem af personer som ikke ved hvordan tingene hænger sammen. Da jeg kan se at De sidder i Komiteen for omsorg, er jeg sikker på at De har et brændende ønske om at hjælpe folk, derfor henvender jeg mig til Dem.

Narconon blev startet i Arizona Statsfængsel af en heroin misbruger ved navn William Benitez, han startede det fordi han tilfældigt læste en bog der hed "Tankens Grundbegreber" og den er tilfældigvis skrevet af L. Ron Hubbard.

William Benitez blev faktisk tilbudt løsladelse flere år før tid, pga det succesfulde projekt han skabte i samme fængsel, hvor 70% af de som deltog blev stoffrie og fik en meget bedre livstilstand.

Jeg selv var heroin misbruger i 17 år og røg meget hash før den tid. Jeg prøvede flere behandlinger før det endelig i 1997 lykkes mig at blive rusfri, ved hjælp af metoderne man bruger på Narconon.

Jeg begyndte at arbejde her, fordi jeg havde et ønske om at hjælpe mine medmennesker med at komme ud af samme situation som jeg selv havde været i. i 2000 blev jeg Daglig Leder og er det fortsat, jeg har igennem tiden hjulpet mere end 100 mennesker med at blive rusfrie, og det er jeg veldig stolt af, for de ca. 100 mennesker plus deres pårørende har fået et bedre liv.

Samtidig så fortæller denne moder jo også at hendes søn IKKE er blevet Scientolog og at han er rusfri og i job. Hvordan kan det være forkert at hjælpe en misbruger til en stoffri tilværelse hvor han er i job og klarer sig fint?

Jeg ved godt hvor misforståelsen ligger, fordi vi bruger metoder udviklet af L. Ron Hubbard, så bliver vi sat i samme bås som medierne sætter Scientologi Kirken, men vi er IKKE en del af Scientologi Kirken, vi h ar ikke en religiøs h oldning i vores arbejde (undtagen at vi tror på at alle kan forbedre sig), mine medarbejdere er af forskellig religiøs opfattelse.

Jeg håber at hvis De har flere spørgsmål, at De så henvender Dem til mig, jeg skal besvare dem så godt jeg kan og 100% ærligt.

Med venlig hilsen

Ole Thiemer, daglig Leder
Narconon Danmark
www.narconon.dk
[email protected]
Direkte +45-24873147


Til: Ole Thiemer

5. april 2008

Kjære Ole Thiemer,

hvem eier Narconon Danmark? En bok “tilfeldigvis skrevet av Ron Hubbard”? På Narconons hjemmesider er det jo skrevet at behandlingsmetoden nettopp er videreutviklet av Hubbard. Men altså: hvem eier Narconon Danmark?
Beste hilsen

Jan Kløvstad


Kære Jan Kløvstad

Tusinde tak for at vende tilbage til mig.

Narconon Danmark er ejet af lokalforeningen Narconon Danmark, vi har ca. 170 medlemmer, langt de fleste er pårørende til misbrugere der har været i behandling igennem årene. Vores regnskaber laves hvert år af en registreret revisor, og de sendes til den myndighed vi er godkendt af, Holbæk Kommune, førhen Vestsjællands Amt. Vi har eksisteret siden 1986, og været godkendt siden 1992. I Danmark bliver ma n ikke godkendt af det offentlige hvis man kanaliserer sine penge ind i religiøse organisationer, hvilket jo også viser at VI ER IKKE EN DEL AF SCIENTOLOGY! Som mange ellers gerne vil have andre til at tro.

Det er rigtigt at programmet er videreudviklet af L Ron H ubbard. Da William Benite z oplevede at han og andre kunne forbedre deres tilstand ved at bruge de informationer der fandtes i bogen, så kontaktede han L. Ron Hubbard og sammen arbejde de videre med konceptet Narconon, som en rehabiliterings metode. Det er også rigtigt at der er mange Scientologer (altså personer som har Scientology som deres religion) støtter Narconon, men Scientology KIRKEN (som jo er den religiøse del af L. Ron Hubbard’s arbejde) er ikke en del af Narconon og omvendt. Jeg skal gara ntere dig at hvis en eller anden fra Scientology Kirken, kom og prøvede at fortælle mig hvad jeg skulle gøre, så ville den person få vist døren og blive sendt ud af den. Jeg har udelukkende min bestyrelse i foreningen at står til ansvar for (som er sammensat af ulige mennesker fra alle samfundslag og de fleste pårørende). I forhold til de metoder vi bruger så står jeg til ansvar over for Narconon International, somminøversteoverordnede og det er KUN i forhold til at bruge metoderne rigtigt og ikke begynde at ændre dem.

Jeg har været heroin misbruger og jeg har mine egen ideer om hvordan tingene skal være, og jeg forsikrer dig for at INGEN vil kunne ændre det, med mindre de kan vise mig at det jeg gør er forkert, og det er vel hele pointen i rehab ilite ring, at man får sin selvtillid og troen på sig selv igen.

Med venlig hilsen Ole Thiemer


Til: Ole Thiemer

Sendt: 6. april 2008 14:54

Og hvem står bak Narconon International?

Beste hilsen

Jan Kløvstad

Kære Jan Kløvstad

Narconon International er også en non-profit forening. Ingen står bag den, men jeg vil henvise til deres hjemmeside www.narconon.org for jeg ved ikke nok om det til at kunne svare dig. Uanset, så ser jeg heller ikke det som en vigtig faktor i forhold til at vi hjælper misbrugere, og de kommer hjem og får et ganske almindeligt liv, men job, familie etc. Jeg ville gerne vide hvor det er at vi skulle være så "onde" som nogle påstår.

Så hvis X starter et behandlingscenter i Norge og han er Kristen, vil man så også angribe ham på samme måde, uanset om han ikke bruger religiøse aspekter i sin behandling? Jeg tror det ikke. Igen skal man regne med at jeg var IKKE Scientolog da jeg begyndte at arbejde på Narconon, jeg startede min interesse for det senere. Flere af mine medarbejdere er IKKE Scientologer og nogle af dem bliver det aldrig. Men det er deres valg og religion er, i alt fald per menneskerettighederne og loven i Danmark et frit valg og bør vel egentlig ikke stilles til skue.

Jeg ved ikke om jeg har ændret din opfattelse af Narconon, men jeg er glad for at De tog Dem tid til at læse min email og besvare den, jeg håber at det i alt fald har fået Dem til at spekulere på at undersøge hvem vi egentlig er, uden kun at studere det kritikerne skriver. Vi er ikke perfekte, ingen er vel det og jeg har aldrig påstået det, men vi er gode til at hjælpe folk ud af deres misbruge og give dem en frisk start, UDEN at putte religion ind i det. Hvis en person på Narconon for forstærket sin tro, så er det troen på sig selv og at han/hun kan gøre en forskel og få et godt liv.

Fortsat god søndag.

Med venlig hilsen

Ole Thiemer

Kjære Ole Thiemer,
jeg leser det du skriver. Og jeg har tatt meg tid til å gå innom noen Scientolog-butikker/utstillingsvinduer i København og Stockholm. jeg har også snakket med ungdommer i Sverige og Danmark som har blitt med på aktiviteter som i utgangspunktet har vært fullstendig nøytrale og absolutt uten tilknytning til noen del av scientolog-bevegelsen, enten man har kalt det religiøst eller bare institusjoner.

At du ikke vet hvem som står bak den internasjonale Narconon er ikke betryggende for meg.

Det jeg har hørt og sett har dessverre IKKE vært betryggende.

Med vennlig hilsen

Jan Kløvstad

Kære Jan Kløvstad
Hvem mener du står bag Narconon International?

Med venlig hilsen

Ole Thiemer

Til: Ole Thiemer
7. april 2008 22:43
Hei igjen,

jeg har gått inn på hjemmesiden du gav meg adressen til, og der fant jeg følgende:

“The Narconon International Science Advisory Board has also sponsored research, outcome studies, and international peer-review conferences on L. Ron Hubbard’s sauna detoxification protocol, including conferences in Los Angeles in 1995, Stockholm in 1997, and Oklahoma in 2001.

Grateful acknowledgement is made to L. Ron Hubbard Library for permission to reproduce selections from the copyrighted works of L. Ron Hubbard.”

I tillegg står et foto og et langt sitat fra samme L. Ron Hubbard sentral på informasjonssidene. Så jeg har ganske enkelt den oppfatningen at også Narconon International er en integrert del av scientolog-konsernet på verdensbasis. Hvordan aksjekapitalen er fordelt, vet jeg ikke. Og jeg tror nok det skal grundig undersøkelse til for å spore tilbake til de egentlige eierne gjennom diverse konstrksjoner i eierstrukturen.

Med vennlig hilsen
Jan Kløvstad

Hej Jan Kløvstad

8. april 2008

Jamen det er jo også fuldstændigt rigtigt, vi beundrer virkelig L. Ron Hubbard, for uden hans metoder, var JEG død i dag. Det samme ville mange andre være. Men L. Ron Hubbard er IKKE udelukkende Scientology.

Nu kan jeg så give dig lidt mere indsigt i det.

Fra 1969 og frem til 1982 arbejde Sceintology kirken med at etablere Narconon centre rundt om i verden. Men i 1981 blev den del af Scientology Kirken som havde at gøre med Kirkens sociale programmer (Social Coordination) adskildt fra Kirken og måtte klare sig selv. I 1987 opløstes Social Coordination og året efter blev Narconon International startet. De som startede Narconon International var hovedsagelig medlemmer af lokale Narconons i Europa og USA eller fra de opløste Social Coordination kontorer.

I dag er Narconon licensed fra ABLE International til at benytte de metoder som L. Ron Hubbard har udviklet til at hjælpe narkomaner/misbrugere.

Jeg kan godt se at vi sikkert kunne diskutere i månedsvis, men fakta er at jeg har som formål at hjælpe mennesker til at stoffri tilværelse og her på Narconon ha r jeg fundet de redskaber der, for mig, virker bedst til det. Jeg ville så bare ønske at andre ville anerkende at Narconon KAN skabe stoffrie liv og at Narconon IKKE er en del af Scientology Kirken. Men nogle mennesker har allerede udtalt for mange dumme ting om os, og de kan/vil aldrig holde op, men jeg tror dog på at de fleste mennesker er i stand til at skelne mellem deres had og resultaterne.

Med venlig hilsen

Ole Thiemer

Til Ole Thiemer
Ja, jeg tror også vi er kommet til veis ende i vår diskusjon. Jeg ser at du har startet med å være nærmest forundret over at noen kan være i nærheten av å tro at Narconon og du har noe som helst med Scientolog-idelogi å gjøre, for så å ende opp med at “vi beundrer virkelig L. Ron Hubbard”. Så gir du et inntrykk av det helt selvstendige Narconon, licensert fra ABLE International – og på deres hjemmeside igjen – www.able.org- finner jeg den samme henvisning til L. Ron Hubbards metoder, og i tillegg den helt identiske retorikk som jeg finner i Scientologikirkens skrifter (Way to Happiness osv.).

Min konklusjon er at Narconon er helt og fullt styrt av scientologi-ideologi og scientologibevegelsens ideer, mennesker, ledere og penger. Jeg gratulerer deg med hver av de som kommer ut igjen av sådan behandling med sin fysiske og psykiske helse i behold. Men jeg ber deg også studere de hjemmesider som forteller om tragiske dødsfall som følge av medisinsk feilbehandling og mennesker som har fått alvorlige psykiske lidelser på livstid etter en periode innenfor scientologinettverket.

Jeg vil nå legge ut vår korrespondanse på den hjemmeside du opprinnelig fant min meningsytring. Så kan hvem som vil vurdere hva vi skriver.

Med vennlig hilsen

Jan Kløvstad

Aktuelle hjemmesider:
www.narconon.dk
http://www.able.org – det internasjonale samarbeidet
http://no.wikipedia.org/wiki/Scien – Wikipedias omtale av scientologane
http://hvaer.scientologi.no/index.html – Scientologrørsla eigenpresentasjon
og serie med artiklar i Dagbladet her

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**