Bravo, Agder Renovasjon og Ellengård arbeids- og aktivitetssenter

I 2007 fekk Agder Renovasjon Aust-Agder Venstres miljøpris (bildet). Vi ser stadig at Agder Renovasjon og dagleg leiar Anita Aanonsen Jernquist fortener denne heideren. Det nyaste nå er miljøteier i samarbeid med Ellengård. Bravo!

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**

Miljøvernprisen

Foto: Odd Austarheim

Agderposten skriv laurdag 12. april:

Tekstilsøppel blir miljø-teier
Gardiner og kjoler som folk har kastet, får nå et nytt og meningsfylt liv som unike miljøteier, etter å ha vært innom Ellengård arbeids- og aktivitetssenter. Et lite columbiegg fra Agder Renovasjon.

Av Marianne Rodvelt, Agderposetn

Inspirert av debatten om arendalsteier og plastposebruk for en måneds tid siden, bestemte daglig leder ved Agder renovasjon, Anita Jernquist, seg for bli med på kampen mot plastforbruket. Nå er allerede bedriftens egen miljøteie i full produksjon på Ellengård arbeids- og aktivitetssenter, og vil være tilgjengelig for salg allerede om få dager. Jernquist er svært fornøyd med konseptet.

– Vi lager teiene av stoffer fra gamle kjoler, duker og gardiner som kommer inn til gjenbruksbutikken her på Heftingdalen. Hver teie blir derfor unik, og vil finnes i alle varianter, både feminine og maskuline, smiler hun.

Jernquist er ekstra glad for samarbeidet med Ellengård, som produserer teiene.

– Det er flott å få en lokal produsent, det sparer også utslipp i form av transport. Samtidig håper jeg det kan være med på å synliggjøre den ressursen Ellengård er, sier hun.

Heder og ære

På Ellengård er det også stor entusiasme over prosjektet. Her blir stoffene vasket og sydd om til teier, noe arbeiderne på senteret har solid erfaring med.

– Vi har hatt flere oppdrag på teier før, og har også meldt vår interesse til ordføreren i Arendal, om å produsere Arendalsteiene, forteller miljøterapeut Anne Kate Andersen. Hun synes teieprosjektet er helt i Ellengårds ånd. Der har de lenge har vært opptatt av gjenbruk, og å komme bruk-og-kast holdningen til livs.

Andersen håper også prosjektet kan gi aktivitetssenteret en liten reklamegevinst, og bidra positivt til hvordan folk oppfatter menneskene som arbeider der. At prosjektet gir en økonomisk gevinst, kommer i andre rekke.

– Vi er ikke økonomisk avhengig av å produsere, produksjonen er en heldig bivirkning av det vi driver med. For arbeiderne hos oss er det heder og ære for et godt produkt, som betyr noe, sier Andersen, og får bekreftende nikk fra Leif Egil Aanonsen. Han arbeider på Ellengård og har vært med på å sy de første prototypene på miljøteiene til Agder Renovasjon. – Vi bruker fantasien så godt vi kan, og jobber hardt, sier han.

Salg og premie

At det jobbes hardt med miljøteiene, kan det ikke være tvil om. De skreddersydde teiene skal nemlig være tilgjengelige for salg allerede om få dager, ifølge Jernquist.

Teiene vil bli lagt ut for salg i gjenbruksbutikken på Hefingdalen, og i butikkutsalget til Ellengård i Nygaten i Arendal. Prisen er ikke helt klar ennå, men dyrt blir det ikke, lover Jernquist. Teiene vil også bli delt ut gratis, som en premie til gode kildesorterere.

– Vi vil gi den til folk vi har lyst til å gi en ekstra oppmerksomhet som takk for god kildesortering, sier Jernquist. Hun håper det kan gjøre noe med den nedslående økningen av restavfall som leveres til søppelanlegget, spesielt den store mengden plast. Fra høsten bytter Agder Renovasjon også ut papirposene til matsøppelet med såkalte bio-bags, som er fremstilt av avfallsprodukter fra fremstilling av maisolje. Hva de som vil kvitte seg med plastposene skal kaste resten av søpla si i, har Agder Renovasjon foreløpig ikke noe svar på. – Men det kommer nok, sier Jernquist besluttsomt.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**