Tillater utenlandske flagg i 17. maitoget

I Oslo er andre flagg enn det norske forbudt i 17.maitoget. I Sandnes er det tradisjon for å tillate andre nasjoners flagg.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**

Knut O. Eldhuset

Foto: Vidar Grundetjern

Leder i 17. mai-komitéen i Sandnes Knut O. Eldhuset (V) har lagt merke til debatten om hvilke flagg som skal vaie i toget på 17. mai. I Oslo er bare det norske, det samiske og FN-flagget tillatt, mens det i Stavanger og Bergen er lov med alle flagg.
— I Sandnes har det ikke oppstått en konkret situasjon som har gjort at vi må ta stilling til det. Men torsdag neste uke skal vi drøfte saken på et møte i komitéen, sier Eldhuset til Sandnesposten.
Årsaken til at saken kommer opp nå er at Sandnes videregående skole skal få besøk av elever fra andre land. Disse kommer fra Spania, Zagreb, Nederland og Irland som en del av et elevprosjekt og skal overvære den norske nasjonaldagen.

Mer åpen i Sandnes
Selv om det ikke er tatt en formell beslutning deler iallfall ikke Eldhuset synspunkt med Venstre-lederen i Os, Tore Lyssand. Han gikk sist uke hardt ut mot Bergen som tillater flagg fra andre nasjoner. Til Bergens Tidene sier han følgende:
— Folk må gjerne ha på seg nasjonaldrakter, burka, kilt eller tresko. Men flagget de vifter med skal være norsk.
Eldhuset er ikke enig med sin partifelle.
— Jeg deler ikke hans syn om han er aldri så mye Venstre-politiker. Vi har som sagt ikke drøftet det ennå, men jeg deler ikke oppfatning med Lyssand eller ønsker å gå den veien Oslo har gått, sier han.
— Er Sandnes mer åpen enn som så?
— Ja, bevaresegvel, avslutter Eldhuset.

Les hele artikkelen her:
Sandnesposten
Les også Stavanger Aftenblad.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**