AFP til alle

Venstre ønsker å la alle få tilgang til AFP, og først og fremst sliterne. Det er underlig at samfunnet skal støtte en AFP-ordning som kvinner taper på og som er forbehold enkeltgrupper.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Opprinnelig var AFP en avtale om tidligpensjon framforhandlet av noen arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjoner. Da var det selvsagt opp til dem hvem de ville prioritere inn i ordningen. I årets lønnsforhandlinger har regjeringen lovet å støtte ordningen med milliarder av skattekroner fra alle innbyggere. Men da må AFP også gjelde for alle.

Målet var at de såkalte sliterne i samfunnet skulle få en verdig utvei fra arbeidslivet. De som har hatt større belastning enn de fleste. De som ble syke eller utslitt av sitt arbeid. En nobel tanke, men er det de som vil tjene på ordningen?

Undersøkelser viser at kvinner ofte taper på AFP mens menn oftere tjener på den. Er det menn som sliter mest? Andre undersøkelser viser at en av tre med AFP føler seg friskere enn befolkningen generelt. Er det de som føler seg friske som sliter mest? I tillegg er det altså slik at det er bare noen grupper av arbeidstakere som får AFP.

Når fellesskapet skal betale for AFP-ordningen må den være rettferdig og gjelde for alle. Og den bør ivareta de som virkelig sliter. Det å komme til kort og møte veggen, fysisk eller psykisk, er så alvorlig at det er disse av våre medmennesker som bør prioriteres.

Sindre Westerlund Mork
Leder i Østfold Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**