Steng Guantánamo!

I dag er det rundt 300 mennesker fanget i leiren i Guantánamo Bay på Cuba. Fangene på Guantánamo har havnet i et rettsløst vakuum, en arrest uten lov og dom. Grorud og Bjerke Venstre synes det er svakt at det er så liten oppmerksomhet rundt denne tragedien. Vi vil at Regjeringen skal vise at de bryr seg, og tar opp stengning av fangeleiren Guantánamo med amerikanske myndigheter.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**

Linn Beate Kaald Thoresen

Linn Beate Kaald Thoresen
Foto: Reidar Lerdal

Til tross for massive internasjonale protester mot den amerikanske administrasjonens politikk, har flere hundre mennesker fra mer enn 35 forskjellige land blitt holdt fanget på Guantánamo Mange av fangene sitter uten mulighet for juridisk bistand eller møter med familien. Fangene blir utsatt for enormt psykisk press, og grusom, umenneskelig og nedverdigende behandling. Det har vært flere tilfeller av selvmordsforsøk i fangeleiren.

Siden januar 2002 er det kun Den Internasjonale Røde Kors Komiteen som har fått lov til å besøke fangene og kartlegge forholdene i fangeleiren. Deres rapport er knusende, og inneholder bevis på klassisk tortur. NTB meldte 5. februar at CIA innrømmer tortur på tre fanger i 2002 og 2003, ved bruk av metoden "simulert drukning".

Ole Andreas Sjømoen

Ole Andreas Sjømoen
Foto: E. Nikolaysen

Den tidligere amerikanske forsvarsministeren, Donald Rumsfeld, refererte til fangene på Guantánamo som veltrente, solide terrorister, som er direkte knyttet til angrepene i New York og Washington 11.september 2001.

Dessverre er det lite som tyder på at USAs regjering har noen reelle planer om å legge ned fangeleiren, men blant annet 145 medlemmer (av 435) i Representatenes hus, tidligere utenriksminister Colin Powell og senest admiral Michael Mullen i den amerikanske forsvarsledelsen har uttalt sterk skepsis.

Venstres nasjonale folkevalgte har flere ganger tydelig uttrykt at fangeleiren på Guantánamo må stenges.
Vi i Grorud og Bjerke Venstre ønsker at norske myndigheter kan bidra til at USA setter i gang en prosess for å stenge Guantánamo i løpet av kort tid. Vi vil at fangene skal behandles humant, få bistand av advokat og en rettferdig rettssak eller løslates.

Linn Beate Kaald Thoresen og Ole-Andreas Sjømoen, Grorud Venstre
Anders Gustav Pettersen, Bjerke Venstre
– Innlegget stod på trykk i Akers Avis Groruddalen 7. mai 2008

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**