Vil etablere Oslos første Frivilligbørs

Venstre foreslår å etablere Frivilligbørs i Gamle Oslo. Frivilligbørs er en markedsplass der næringslivet, frivillige organisasjoner og kommunale tjenestesteder møtes for å inngå sosiale partnerskap.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**

Frivilligbørs 1

Foto: Bærum kommune

Frivilligbørs er en markedsplass der næringslivet, frivillige organisasjoner og kommunale tjenestesteder møtes for å inngå sosiale partnerskap.

– På Internasjonal Torgdag er det ytrende liv av næringsliv, trossamfunn, frivillige organisasjoner og offentlige virksomheter. Aktørene er der, og vi kan lage et frivillighetens marked, Frivilligbørs, sier forslagsstiller Ronny Fagereng, gruppeleder Gamle Oslo Venstre.

Bærum kommune arrangerte Norges første frivilligbørs 6. mars 2008 – med suksess! Det ble tegnet 113 avtaler mellom bedrifter, frivillige organisasjoner og offentlige tjenestesteder i løpet av 1 time og 22 min.

Frivilligbørs 3

Foto: Bærum kommune

Rådmann Elisabeth Enger var selvføgelig på banen, og inngår her en avtale med Jens Roald Baade fra Frelsesarmeen. Avtalen går ut på at Rådmann og stab skal hjelpe til med middagsservering på varmestua til Frelsesarmeen på søndager.

Frivilligbørs 2

Foto: Bærum kommune

Henriette Marie Høyskel fra Hospice Stabekk inngår avtale med Falak Mirza fra Al-Noor Islamic Centre, som skal komme å holde foredrag om islamsk syn i eksistensielle spørsmål og ritualer. Til gjengjeld bidrar ansatte på Hospice med førstehjelpskurs til Al-Noors kvinnegruppe.

Frivilligbørs er en markedsplass der næringslivet, frivillige organisasjoner og offentlig tjenestesteder møtes for å inngå sosiale partnerskap. Rammene er skapt for å fremme en dynamisk atmosfære der nye partnerskap inngås på tvers av sektorgrensene. Som metode har Frivilligbørs sin opprinnelse i Nederland, der den bidrar til engasjement og nye samarbeidsformer som fremmer den lokale velferden.

For bedrifter vil dette kunne være en løsning på utøvelse av samfunnsansvar, der ansatte vil kunne få en nærhet til bedriftens lokale og sosiale engasjement. Bedriftene kan tilby varer eller tjenester og ikke penger. Det kan være ansattes kompetanse som etterspørres, ledige hender eller bare tid. Dersom mottager kan tilby noe til bedriften, er det en bonus for begge parter.

For organisasjonene er ofte kampen om ressurser en realitet i arbeidet for å utvikle og imøtekomme organisasjonens hovedformål. På Frivilligbørsen er det muligheter for å få ønsket kompetanse, lokaler eller annet som måtte stå på ønskelisten uten å gå veien om penger.

For offentlig tjenestesteder vil samarbeid med næringslivet og frivillige organisasjoner kunne gi et enda bedre tilbud til brukerne av offentlige tjenester. Sosiale partnerskap mellom skole og næringsliv bidrar til nye læringsmuligheter. Partnerskap mellom en organisasjon og en institusjon bidra med noe som har nytteverdi for institusjonens beboere.

Se hva som skjer i Tyskland Guten Geschäften og Nederland Beursvloer og på deres frivilligbørser

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**