Opposisjonens brev til ordfører Ole Gustav Narud i Åmot kommune

Etter siste kommunestyremøte den 25.juni 2008, skrev opposisjonspartiene Venstre, Høyre, Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet i Åmot brev til ordføreren. Brevet er her gjengitt i sin helhet.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Til Ordfører i Åmot, Ole Gustav Narud.

Kopi:
NRK HEDMARK
ØSTLENDINGEN
LOKALAVISA

Rena, 29/6-08.

SYNSPUNKTER VEDRØRENDE SISTE KOMMESTYREMØTE 25. juni 2008.

Kommunestyremøtet i Åmot 25. juni fremstår ikke som et eksempel til etterfølgelse. Dette i forhold til hvordan samarbeidet mellom det kommunestyre, hovedutvalgene og administrasjonen fungerer, og hvordan hvordan du som ordfører og varaordfører Tore Haugen leder møtet og behandler resten av kommunestyret.

I forkant av dette møtet fikk hver av kommunestyrerepresentantene utdelt 1,4 kg sakspapirer. Flere av sakene var ikke drøftet i hovedutvalgene, og innstillingene fra formannskapet var mangelfulle. Mye av informasjonen som burde vært gitt av administrasjonen eller av ordføreren i forkant av møtet var drøftet i media uten at flere av kommunestyretrepresentantene hadde fått offentlig og sikker informasjon. Ansvarsforholdet og rollefordelingen mellom kommunestyre, hovedutvalg og administrasjon må ta mye av dette ansvaret. Hvordan du som ordføreren lanserer, legger frem sine saker og behandler opposisjonen er også sterkt medvirkende.

Møtet ble på hele 8 1/2 time. Dette tidsforbruket tilskrives i hovedsak ordførerens taletid til å legge frem egne synspunkter eller forsøke kontre andre representanters argumenter. Flere av sakene ble 1. gangs behandlet i kommunestyret. Det som oppfattes som mest beklagelig er at avvikende meninger fra ordførerens, blir latterliggjort ved kommunestyrets talestol. Opptelling av stemmer blir vedtatt av ordføreren uten at kommunestyrets representanter har rukket å heve sin hånd. Senterpartiets representanter får signaler fra ordføreren om ikke å ta talerstolen, selv om de har signalisert dette.

Vi reagerer også på hvordan du og Tore Haugen oppfører dere mot enkelte av representantene. Saksdebatt blir kontret ved at man tar person. I tillegg synes det som om reglene endres for gjennomføring av møtet underveis i forhold til hva som passer ordføreren og varaordføreren best.
Dersom ordføreren ønsker å være en ordfører for hele kommunestyret, må han endre sin lederstil slik at han opptrer inkluderende for konstruktive ordvekslinger, til tross for at man ikke er enige om alt. Klargjøre forholdet mellom byråkratisk og politisk makt, samt hvordan utnytte hovedutvalgene. Ta seg tid til å telle ved avstemming.

En gjentakelse av sist møte er ikke ønskelig. Ryddige linjer i forholdet mellom administrativ styring og polititsk styring må karlegges. Saksgangen må være ryddig, og forholde seg til demokratiske prinsipper, ordføreren må forsøke lede på en slik måte at han oppleves som ordføreren for hele kommunestyret. Konkrete forslag er derfor:
Avklare forholdet mellom byråkratisk og politisk styring.
Bruke hovedutvalgene.
Aksepter konstruktiv meningsutveksling.
Vær en ordfører for hele kommunestyret.

Konstruktiv hilsen fra

Arbeiderpartiet i Åmot ved gruppeleder Hans Petter Wahl Adolfsen
Fremskrittspartiet i Åmot ved gruppeleder Frank Buen
Høyre i Åmot ved gruppeleder Sissel Frang Rustad
Venstre i Åmot ved gruppeleder Øystein Håkonsløkken

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**