Til kamp mot plastposene

I Norge bruker vi ca 1 milliard plastposer årlig. For å lage 1 kg med plast, kreves det 2 kg olje. Produksjonen av plastposene krever med andre ord mye energi, dessuten brytes posene ikke ned i naturen. Hver enkelt av oss kan bidra til å få ned overforbruket av plastposer.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**


Det har utviklet seg et gedigent overforbruk av plastposer som bidrar til sløsing med verdifulle ressurser og som er skadelig for miljøet. Hver enkelt av oss kan imidlertid gjøre noe for å få bukt med plastposeproblemet.

Handlenett

Foto: M.A.Bjørkli

Kunder på handletur kan bli flinkere til å benytte alternative “bæremåter” når det passer. Alternativer til plastposen kan være tøynett, papirposer av resirkulert papir eller tjukke plastnett som man kan bruke mange ganger. Kjøp deg 6 stk. tekstilhandlenett og ha de liggende i bilen, så kan du gjøre helgeinnkjøp med litt bedre samvittighet.

Plastposer2

Foto: M.A.Bjørkli

Bruk et par minutter og ta dette innover deg:
Alle plastposer som noensinne er produsert og ikke er brent opp eller gjenvunnet, eksisterer fortsatt.

Mer til ettertanke:
* I plast er det stoffer som kan gi kreft
* Hver av oss brukte 211 plastposer i fjor
* I snitt brukes en plastpose i 20 minutter
* Naturen bruker 100 år på å bryte ned plast

Noen land som Irland har innført plastpose-skatt og dermed redusert forbruket med 90%. Australia og Storbritannia vurderer et forbud og i San Francisco forbys nå plastposer i butikker.I Zanzibar som ikke har anlegg for resirkulering av plast er problemet blitt så stort at forbud, store bøter og fengsel er tatt i bruk for å selge, bruke eller produsere plastposer

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 16 år siden.**