– Idioti. Færre vil ta bussen, tordner Øystein Haga

Aust-Agder fylkeskommune vil neste år erklære seg klimanøytral, men foreslår samtidig å kutte busstilbudet og øke takstene.

vil ikke øke: Øystein Haga (V) kaller det idioti å øke busstakstene med 15 prosent samtidig som fylkeskommunen erklærer seg for landet første klimanøytrale,

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**


skriver journalist Anne Gro Ballestad i Agderposten.

Les hele artikkelen under:

Øystein Haga og prinsipprogrammet

Foto: Jan Kløvstad

– Idioti. Færre vil ta bussen, tordner Øystein Haga (V).

Fylkesrådmannen la i går fram sitt forslag til budsjett, hvor det skal brukes en million kroner på miljøsatsing slik at Aust-Agder kan bli landets første klimanøytrale fylkeskommune neste år.

Men forslaget om en økning i busstakstene på 15 prosent, fikk politikerne til å reagere. Økningen betyr at en enkeltbillett i nærområdene går opp fra 24 til 28 kroner, og miljøkortet øker fra 520 til 700 kroner fra nyttår. Dessuten fjernes ordningen der studenter med studentkort får 40 prosent rabatt på enkeltreiser i tillegg til fri skoleskyss.

Finurlig

– En finurlig måte å ordne miljøregnskapet på, bemerket Kristoffer Lyngvi (H). Og fikk full støtte fra Signe-Ann Jørgensen (SV) som ikke så noen harmoni i det å gjøre det vanskeligere å ta bussen i et klimanøytralt fylket.

– Ap vil ikke gå inn for takstøkninger, vi vil finne andre løsninger, sa gruppeleder Tellef Inge Mørland. Ap vil foreslå endringer i fylkesrådmannens forslag til takstøkning og rutetilbudskutt når fylkestinget skal vedta budsjettet i neste måned.

Bransjeavtalen som trer i kraft når rutebilselskapene inngår nye avtaler med fylkeskommunen vil neste år koste Aust-Agder 7,5 mill. kr og 12 mill. i 2010. Denne og det at fjoråret var preget av sterk kostnadsvekst med et lønnsoppgjør med klar lavlønnsprofil og økning i drivstoffprisen, er årsak til utgiftsøkningen som får så store konsekvenser.

Færre på bussen

– Vi foreslår dessuten å kutte tilbud der det i snitt er to eller færre passasjerer. Dette vil gjelde for togbussen til Gjerstad og lokalruter på ytre vei mellom Tvedestrand og Arendal. Dette og det at takstene økes, ser vi vil føre til at færre tar bussen, innrømmet assisterende fylkesrådmann John G. Bergh.

– Endringene kan føre til 30-40 prosent reduksjon i antall busspassasjerer. Derfor vil ikke det å kutte i taksøkningen koste så mye, sa Mørland.

Aust-Agder blir klimanøytralt neste år ved at fylkeskommunens totale utslipp av CO2 (2.400 tonn) skal reduseres. Blant annet ved å kjøpe elektrisk kraft med opprinnelsesgaranti fra 100 prosent fornybare kilder. Dessuten skal ansatte og politikere stimuleres til å bruke mest mulig kollektiv transport, mot privatbil og fly i dag. Totalt vil dette koste 1 mill. kr.

Haga understreker at det er ordningen med å forhandle fram avtaler sentralt og overlate regningen til fylkeskommunen han finner idiotisk.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**