Regjeringen sier “nei takk” til Arendal!

Regjeringen gikk torsdag i mot å speilvende ordningen for reklame i postkassa.
– Det er trist at ikke regjeringen lytter til forbrukerne og oss lokalt i denne saken, sier Anne Solsvik, bystyrerepresentant fra Arendal Venstre. – Det har vært et stort engasjement for dette, og med klimakrisen hengende over oss burde dette være et grep regjeringen kunne vært med på, sier Anne Solsvik.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**

Anne Solsvik på fylkesårsmøtet

Foto: Jan Kløvstad

Det er nå flere store og små kommuner som har vedtatt at de ønsker en speilvendt ordning. Dette må være et klart signal om at dette er noe kommunene ønsker å avgjøre lokalt og at det her må åpnes opp for at det ikke er markedsføringsloven som skal stå i veien for forbrukermakt og en stor miljøgevinst.

– På samme måte som mange i dag opplever at e-posten blir full av "søppel" – post og jobber med å motarbeidet dette synes mange det er plagsomt at postkassa hjemme blir full av informasjon, reklame og blader uten at man har bedt om det, sier Anne Solsvik.

Anne Solsvik er veldig skuffet over regjeringen i denne saken. Venstre gikk i mot.

– Venstre vil gi kommunen rett til å bestemme dette selv. Da kan saken diskuteres og avgjøres lokalt. Dette er overstyring fra regjeringen som vi ikke kan akseptere, sier Solsvik. – Vi kjenner selv best hvilke lokale hensyn som skal tas til forbrukere, miljø og lokalt næringsliv, sier Anne Solsvik.

Neste uke er det møte i både formannskapet og i bystyret.

– Jeg vil ta dette opp med ordføreren og de andre under møtet til uka. Arendal kommune kan ikke finne seg i å bli overkjørt av regjeringen i denne saken, avslutter Anne Solsvik.

Kontakt Anne Solsvik for ytterligere kommentarer på mob: 99 59 87 96

Informasjon om saken:
Familie og kulturkomiteen avgir i dag (20/11) innstilling om ny markedsføringslov. Ett av punktene er retten til å reservere seg mot uadressert reklame.
Flertallet (regjeringspartiene, H og Frp) sier at dagens system med å sette "nei takk"-lapp på postkassen er nok, og vil ikke gi kommuner rett til å kreve speilvending.Venstre og Kr. F vil gi kommunene slik rett.

Kommuner
I følge Norges Naturvernforbund i dag har nå nesten 100 kommuner gjort vedtak om at de ønsker en speilvending. De fleste enstemmig. Disse kommunene er notert pr nå:

Byer:
Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Kristiansand, Sandnes, Drammen, Sarpsborg, Skien, Bodø, Sandefjord, Larvik, Arendal, Tønsberg, Porsgrunn, Haugesund, Moss, Hamar, Gjøvik, Mo i Rana, Molde, Kristiansund, Alta, Florø, Flekkefjord, Eigersund, Kragerø, Åndalsnes (Rauma kommune).

Mindre kommuner:
Austevoll, Bømlo, Lindås, Stord, Vaksdal, Voss, Lindesnes, Søgne, Andøy, Fauske, Flakstad, Lødingen, Meløy, Kvalsund, Moskenes, Porsanger, Sømna, Aurskog Høland, Gjerdrum, Ski, Hof, Alvdal, Åsnes, Søndre Land, Ål, Nesodden, Spydeberg, Rælingen, Sauherad, Luster, Leikanger, Balestrand, Fræna, Ørland, Bjugn, Hitra, Namsos, Overhalla, Selbu, Melhus, Hemne, Rennebu, Halsa, Hareid, Herøy, Volda, Tingvoll, Ørsta, Sande, Smøla, Sunndal, Stryn , Karmøy, Hjelmeland, Klepp, Gjesdal, Strand, Kvitsøy, Time, Tysvær og Sola.

49 av kommunene hadde pr 12/11 skrevet brev til departementet om saken. Disse ønsker å bli forsøkskommuner for speilvendt ordning):
Oslo, Moss, Selbu, Leikanger, Aurskog Høland, Spydeberg, Porsgrunn, Namsos, Haugesund, Strand, Gjøvik, Meløy, Ørsta, Sømna, Bømlo, Volda, Flekkefj

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**