Tror ikke på oljeeffekt

Venstres Arne-Ivar Mikalsen tror ikke oljevirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen vil gi noe særlig økonomisk oppsving i regionene.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**

Arne Ivar Mikalsen

Foto: Jan Roger Olsen

Hadsel-politiker: Arne-Ivar Mikalsen (V) deltok som representant for Nordland Venstre på møtet. Han måtte imidlertid gå før stiftelsesmøtet var ferdig.

Kilde – Vesterålen Avis.

Hadsel-politikeren var en av veldig få fra vår kommune som hadde tatt turen til Svolvær for å delta på møtet. Så vidt VA kunne se var det ingen andre enn Mikalsen fra kommunestyret i Hadsel som deltok på møtet. Heller ingen ordførere fra de berørte kommune var til stede på møtet.

Risiko
– Vi vil markere støtte til denne aksjonen. Venstre er helt klart på deres side, både nasjonalt og regionalt, sier Mikalsen, som er styremedlem i Nordland Venstre, og innehar andreplassen på stortingsvalglista for samme fylkesparti.

– Dette er en sak det åpenbart vil bli trøkk om framover.

Mulige ringvirkninger for landbasert virksomhet har blitt trukket fram som et viktig argument for å tillate oljeutvinning utenfor Lofoten og Vesterålen. Mikalsen støtter ikke dette synet.

– Olja må rasket mulig til markedet, derfor tror jeg det blir så få arbeidsplasser lokalt at det ikke er verdt å ta risikoen på det, sier han.

Miljø
Likevel ønsker han at folk skal tenke på konsekvensene av å ikke utvinne olje.

– Da må vi se på hva vi skal gjøre i stedet. Dette er noe alle de som støtter aksjonen må ha for øyet.

Mikalsen trekker også de globale miljøaspektene inn i denne kampen.

– Så lenge man har fokus på å utvinne mest mulig olje og gass så øker ikke akkurat fokuset på alternative energikilder. Mulighetene er også store for at det vil finnes bedre måter å bruke olja på i framtida enn å brenne den i bilmotorer, sier han.

40 fra Vesterålen
Stiftelsesmøtet var dominert av folk fra Lofoten. Christoffer Ellingsen fra Sortland anslår at det var mellom 35 og 40 personer av de til sammen 140 registrerte deltakerne som kom fra Vesterålen.

– Jeg synes det var et bra tall. Tross alt gikk hele dagen med til dette, og det er mye lettere for folk i Svolvær å komme seg til møtet, sier han.

Ellingsen er ikke overrasket over at ingen av ordførerne hadde tatt turen til møtet.

– Det var som forventet. Ordførerne i Vesterålen og Lofoten har enten gått åpent inn for oljeutvinning, eller så har de vegret seg for å ta et standpunkt i saka. Så at ingen av dem kom på møtet var ingen overraskelse, sier han.

Mandag formiddag kunne Vesterålen Online melde at det er opprettet to Facebook-grupper til støtte for oljevirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen. Allerede har disse gruppene fått til sammen nærmere tusen medlemmer, selv om noen navn går igjen i de to gruppene.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**