Engasjerer seg for kulturmønstringa

Stortingskandidat Frøydis Austigard og interessen for kultur er velkjent og mener at fylkets administrasjon og fylkestinget bør styrke ytterligere kultursatsingen. Her skriver hun om kulturmønstringa.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**


ETT AV VÅRENS VAKRESTE EVENTYR I MØRE OG ROMSDAL

må være Ungdommens kulturmønstring, som nå går av stabelen i hele fylket, med Ålesund som var først ute med arrangement.
Allerede før jul skjer annonseringa om påmelding til den kommunale mønstringa. Da har de fleste kommunene og fylket starta forberedelsene. Noen av utøverne er også allerede i gang med øving, mens andre ennå ikke er klar over at de vil være med.

I år, som tidligere, er det noen med flere års erfaring mens andre satser for første gang. Uansett fartstid og bakgrunn, får alle medvirkende nyttig erfaring med seg videre. De har trådt over noen grenser, gitt av seg selv, turt å by på seg selv, deltatt i et spesielt fellesskap med forskjellig bakgrunn, erfaring og alder.
Dette er ikke en konkurranse med kåring av vinnere, men ei mønstring hvor alle, ved å delta,
er vinnere.
Noen av deltakerne blir plukka ut til Fylkesmønstringa 27.- 29. mars, med Landsmønstringa i Trondheim som sluttarrangement for i år.

Foruten det alle deltagerne opplever på og utenfor scenen, enten de er utøvere på eller bak scenen, har denne årlige mønstringa, og Fylkesmønstringa, mange ringvirkninger i kulturlivet i kommunene da mange av deltagere er eller blir aktive på en eller annen måte, eller blir elever på Musikk-/Dans-/Drama-linjene på VG skole.

Uttrykksformene presentert i UKM varierer fra år til år. Mønstringa har totalt mange uttrykksformer, men ennå er det utviklingspotensiale når det gjelder bredde.

Kulturskolene i kommunene og Musikk-/Dans-/Drama-linjene på VG skole har en stor del av æra for både kvalitet og kvantitet på disse mønstringene. I tillegg til dyktige, frivillige kulturarbeidere, er gode og stabile arenaer med dyktige og engasjerte lærere et viktig satsingsområde for å skape et rikt og variert kulturliv i Møre og Romsdal. Og dette forsto heldigvis, etter hvert, et samla Fylkesting som i desember 2008 sa nei til forslaget fra administrasjonen om å "slanke" Musikk-/Dans-/Drama-linjene i Fylket.
Med det store fokus Kultur har i den nye Fylkesplanen, burde administrasjonen og Fylkestinget heller videreutvikle dette tilbudet.

Frøydis Austigard
Møre og Romsdal Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**