SV forsvarer korstoget som partiet fører mot de private skolene i Norge

Leder i Stange Venstre, Mirjam Engelsjord, mener at Karin Andersen og SV svikter de private skolene. “SV ønsker tydeligvis at staten skal ta full kontroll over mesteparten av dagen til barna våre. Det er jeg sterkt imot, som mor og politiker”, sier Engelsjord. “SV svikter Steinerskolene, Montessoriskolene og andre private skoler i sitt nye Stortingsvalgprogram. Disse skolene skal visstnok ødelegge barna våre og verdiene i samfunnet.”

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**

Skolefrukt

Foto: © Monika Adamczyk | Dreamstime.com

Virkelighetsfjerne Igjen viser SV seg som virkelighetsfjerne i skolepolitikken. De har hatt fire år på seg til å styrke den offentlige skolen, de sitter i regjering og har kunnskapsministeren.
Da er det sørgelig at SVs voksenopplæringsperiode i hva som er viktigst på veien mot kunnskapssamfunnet, ennå ikke er over. SV er mer opptatt av å avskaffe alle private skoler, enn å styrke og utvikle den offentlige skolen.
Venstre vil styrke den offentlige skolen, særlig gjennom å gjenreise respekten for læreren og fagkunnskapen. Alle skal ha mulighet til å utnytte evnene sine og sin skaperkraft. Men at noen få prosent av norske barn og unge går på private skoler, er ingen trussel mot den offentlige skolen. Det er tvert imot et supplement.
Mangfold ingen trussel Vi bør ha respekt for at noen foreldre og barn velger annerledes enn majoriteten. Mangfold er ingen trussel, det er en berikelse.
Venstre ønsker en offentlig finansiering av friskolene tilsvarende 90 prosent av driftstilskuddet en offentlig skole får, i tillegg til dekning av kapitalkostnader. Det SV ikke skjønner er at vi hindrer kommersiell drift av skoler og høye skolepenger på andre måter enn ved å forby private skoler.
Det bør fortsatt være slik at foreldre har medbestemmelse over barnas skolevalg. Så lenge disse valgene ikke er skadelige for barna eller privatskolene bryter norsk lov, ser jeg ikke problemer med å tillate private skoler. Alle skolebøker, samt pedagogiske opplegg skal godkjennes før de private skolene får tilskudd fra det offentlige.
Ikke troverdige Karin Andersen og SV er ikke troverdige. Det nye stortingsvalgprogrammet innebærer at de løper fra det forliket de og den rødgrønne regjeringen og KrF gjorde på Stortinget i fjor.
Forliket innebar at friskoler skulle gis offentlig støtte så lenge de representerer pedagogiske eller religiøse alternativer. SV har en politikk i programmet og en annen politikk i praksis. De er ikke til å stole på i utdanningspolitikken.
De rødgrønne spriker stort i sin skolepolitikk. SV er den største forkjemperen for heldagsskole, mens Sp har vedtatt et nytt stortingsvalgprogram, der de er motstandere av heldagsskolen.
SV ønsker tydeligvis at staten skal ta full kontroll over mesteparten av dagen til barna våre. Det er jeg sterkt imot, som mor og politiker. Venstre vil prioritere kvalitet foran kvantitet. Det hjelper ikke å øke timetallet i skolen, når vi mangler lærere.
Ikke godt nok På fire år har ikke SV lært seg å prioritere det viktigste først i utdanningspolitikken. Hvordan i all verden skal de få til en heldagsskole når landet vil mangle flere tusen lærere de kommende årene? Først nå har SV kommet på at dette kanskje er viktig. Det er ikke godt nok.
Venstre vil ha flere lærere og stor satsing på etter og videreutdanning av eksisterende lærere. Det er å ta flere skritt mot kunnskapssamfunnet.

Klikk her for å komme til forsiden

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**