Øystein Haga: Vil ha 17. mai-tog med de minste

Øystein Haga protesterer kraftig mot dem som vil kaste barnehagene ut av 17. mai-toget i Grimstad.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**


Les mer:

Øystein Haga toppkandidat

Foto: Jan Kløvstad

[b]Øystein Haga mener bestemt at barnehagene må få gå i barnetoget 17. mai.[/b]

(Fra Agderposten 25. april).

Av Dagfinn Grønlund [email protected]

Han er leder av kulturutvalget i Grimstad, og karakteriserer seg selv som en lidenskapelig «17. mai-tog entusiast».

Haga har også vært leder av 17. mai-komiteen i Grimstad, og han skjønner ikke helt bakgrunnen for at årets 17. mai-komité i brev har stilt spørsmål ved barnehagenes deltakelse i barnetoget.

Brevet har provosert barn og voksne i Solstrålen barnehage på Fevik.

Haleheng

– Jeg er klar over at 17. mai-komiteen er suveren, og den kan bestemme at barnehagene ikke skal være med i barnetoget dersom den mener det er riktig, sier Haga.

– Jeg har selv vært leder for 17. mai-komiteen, og kjenner problemstillingen. Et av spørsmålene har vært hvordan og når barnehagene skal komme inn i toget, sier han.

– Personlig synes jeg det er litt dumt at de minste barna bare skal komme inn bak hele toget og bli gående der som et haleheng, poengterer Haga.

– Dersom de kan bli koplet på etter eller annet sted underveis og gå bak den skole de egentlig hører hjemme, synes jeg det ville være en god løsning, mener han.

Svein Ivar Trondahl i Solstrålen barnehage på Fevik har lansert en slik idé.

Fest

– Slipp barnehagene fra Fevik ut i toget bak Fevik Skole, barnehagene fra Vik ut etter Vik skole, og barnehagene fra byen ut etter Jappa også videre, har Trondahl foreslått.

– Slik gikk vi før fra skoleplassen i Storgata. Dette kan fint gjøres fra Fagskolen.

På denne måten vil barnehagene bli en integrert del av toget og ikke bare en lang hale uten musikk og innslag, har han skrevet i et åpent brev til 17. mai-komiteen i Grimstad.

Han synes det er flott å se at publikum venter på barnehagene selv om 17. mai-komiteen har tatt plass i Grimstad kirke før de siste barna er kommet ut fra skoleplassen ved Fagskolen.

– Ved å gjøre denne lille endringen vil 17. mai-komiteen også få se noen av de glade barnehagebarna som stiller opp for at nasjonaldagen skal bli en fest i byen vår, presiserer Svein Ivar Trondahl.

Øystein Haga finner det naturlig med en diskusjon om barnehagene klarer å gå hele runden, eller om det er nok at de blir med på deler av togruten.

-Jeg synes det vil være fint dersom barnehagene går sammen med skolene sine gjennom sentrum. Personlig er jeg en lidenskapelig «tog-gåer». Jeg har gått i alle 17. mai-prosesjonene under Dahlskes fane de siste 25 årene, sier Øystein Haga.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**