Ikke nytt EU-standpunkt nå

Hans Antonsen fra Grimstad holdt et av hovedinnleggene for ja-siden da Venstres landsmøte i dag diskuterte EU-standpunktet i det nye stortingsvalgprogrammet.Til slutt stemte 102 for et klart ja til norsk EU-medlemskap, mens et flertall på 114 vil holde fast ved dagens tilknytningsform gjennom EØS-avtalen til spørsmålet blir aktuelt igjen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**


Skjer det noe som gjør at EU-saken kommer opp igjen i løpet av de fire neste årene, forsikret partileder Lars Sponheim at han vil kalle inn til et ekstraordinært landsmøte som skal avgjøre Venstres holdning til EU-medlemskap.
Også Anne Solsvik, UV-leder og andrekandidat i Aust-Agder, holdt innlegg for ja til norsk EU-medlemskap.Hans Antonsens innlegg kan du lese her:

Kjære landsmøte!

Det EU vi har i dag er alleuropeisk. Det er den organisasjonen vi sa vi heller ville ha da vi sa nei til det langt mindre omfattende EU i 1994 og 1972.
Vi nøler med å ta konsekvensen av dette. Denne nølingen er ikke bra for Venstre. Er den ikke dessuten merkelig? Vi beundrer for tida effekten av det utenlandske ord “change”. Men vi er tydeligvis ganske skeptisk til det ordets norske slektning “forandring”.
Landsstyrets flertall sier: “Det ligger ikke til rette for å starte en ny EU-debatt i Norge de nærmeste årene.” Hør på det: “Det ligger ikke til rette for”.
Har vi ingen tro på vi selv kan reise viktig og nødvendige debatter?

Var det ikke en i denne salen som på fredag snakket om at Venstres sjel ligger i troen på “kraften i de bedre argumenter”? Men så legger vi opp til en EU-formulering der vi ikke skal fortelle hva vårt standpunkt er hvis EU-spørsmålet blir aktuelt igjen, men bare bidra med utydelighet?
Samfunn utvikler seg fordi folk står for noe og slåss for det. Samfunn stagnerer når politikken mister ærligheten og bare blir taktikk og pragmatisk manøvrering.

Da vi som laget forslaget til prinsipprogram i 2007 foreslo ja til norsk EU-medlemskap, fikk vi beskjed om at dette hører hjemme i stortingsvalgprogrammet. Så bare vent til 2009, da skal vi ta standpunkt da! Nå vil plutselig ikke landsstyrets flertall det.
Hvis vi ikke skal si ja til norsk EU-medlemskap på dette landsmøtet, bør landsmøtet heller si et klart nei. Det er bedre enn den passive formuleringen landsstyret vil ha.. For den sier egentlig sier at Venstre ikke har innflytelse på hvilke saker som står på dagsorden i Norge.
Må vi gjøre oss selv så små?

Til alle som deler Lars sin viktige visjon om EU som brobyggeren mellom den europeiske og muslimske verden, vil jeg si: Vil du gjøre det lille du kan for å bidra til at den visjonen blir virkelighet?
Eller vil du vente til noen andre har bygd ferdig det europeiske rom på den internasjonale scenen, gjerne møblert det med noen tyrkiske tepper også, og så gå inn når jobben er gjort og si: Så fint dere har fått det her?

Mitt råd til landsmøtet er:
Ja-folk bør si ja. Nei-folk bør si nei. For først og fremst er vi Venstre-folk. Da bør vi ikke gjemme oss bak formuleringer som er så taktisk smarte at vi står i fare for å lure oss selv.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**