En billett til alt

Betaling med kontanter på buss gjør reisen unødvendig lang, og det gjør sjåførene utrygge. – Venstre mener derfor det bør innføres en ordning innenfor kollektivtrafikken som gjør det mulig å foreta sømløse kollektivreiser over hele landet ved bruk av en elektronisk billett, sier stortingskandidat Guri Melby.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**


Se innslag i TV-Adressa om denne saken her.

Guri Melby på Venstres LM 2009

Venstre har nettopp er fremmet et forslag om en “autopass-ordning” for kollektivreiser med elektronisk betaling. Melby mener en slik løsning vil være forenklende og vil bidra til å gjøre kollektivreiser mer attraktive samtidig som det imøtekommer kravet fra Yrkestrafikkforbundet om kontantfrie busser og økt sikkerhet for sjåførene.

– Det er minst tre argumenter for et slikt system. Det ene handler om sikkerheten til sjåførene, det andre er at det i dag brukes for lang tid å komme på og betale for seg på bussen og det tredje er at det vil gjøre det enklere for folk å reise kollektiv. Tiden er inne for å få til et landsomfattende elektronisk billettsystem for kollektive transportmidler, sier Melby.

Buss

– Vi har allerede et system for privatbilismen som gjør at vi med en elektronisk brikke kan kjøre gjennom de fleste av landets bomstasjoner uten å måtte stoppe bilen eller lete etter småpenger. Den samme ordningen må vi få til i kollektivtrafikken, mener Melby.

– Det er åpenbart at det blir enklere for alle å reise kollektivt når du kan bruke det samme kortet uansett hvor i landet du befinner deg og uansett om det er buss, trikk eller båt du reiser med. Og på samme måte som for bil, bør det være enkelt å bestille kortet og type kort eller brikke på nett. Klippekort, månedskort, årskort — det du måtte ha behov for. – Teknologien finnes allerede, sier Melby.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**