Russisk rulett, oljeboring og SV

Stortingsrepresentant Andre N. Skjelstad går ut mot SV som hevder de er eneste parti som vil skjerme Lofoten og Vesterålen mot oljeboring. I et svarinnlegg til SV i Namdalsavisa skriver Skjelstad at Venstre er eneste parti som har avgitt garanti på at de ikke vil sitte i en regjering som åpner for oljeboring i Lofoten og Vesterålen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**


Innlegg av Andre N. Skjelstad, stortingsrepresentant

André N. Skjelstad

Foto: Rune Kongsro

Jeg er enig i nesten alt Ingvild Stakkevold Reimert skrev om vern av Lofoten og Vesterålen mot oljeutvinning i NA for en tid tilbake. Logikken brister dessverre når Stakkevold Reimert hevder at det er SVs førstekandidat i Nord-Trøndelag som er den klareste stemmen mot oljeboring utenfor Lofoten/Vesterålen. SV har i fire år selv drevet med russisk rulett, og har gjennom de siste 4 år skutt miljøet og seg selv og i foten opp til flere ganger med hensyn til oljeutvikling i Nordområdene. Første skuddet kom da de åpnet for leting etter oljeforekomster utenfor Lofoten og Vesterålen, det siste skuddet kom da regjeringen åpnet for leting etter olje- og gassforekomster utenfor Jan Mayen. Det er nettopp den sittende regjeringen som har sørget for forbannede fiskere, som har mistet inntekter på grunn av seismiske skytinger som har som hensikt å finne oljeforekomster. Man skal heller ikke glemme at man under denne regjeringen, har delt ut mange flere oljekonsesjoner enn noen tidligere regjering har gjort. Venstre er det eneste partiet som har stilt som ultimatum for regjeringsdannelse at man ikke skal åpne for utvinning av olje utenfor Lofoten og Vesterålen. Nettopp på bakgrunn av den samme argumentasjon som Stakkevold Reimert brukte i sitt innlegg. SV derimot har ikke stilt de samme kravene, for SV er regjeringsmakt viktigere enn å si et klart nei til oljeutvinning utenfor Lofoten/Vesterålen. Venstre mener dette området er alt for unikt til å spille russisk rulett med. Dessverre har SV tapt denne kampen innad i regjeringen. Hvis SV hadde vunnet kampen om å la Lofoten og Vesterålen forbli oljefritt, hadde man ikke i dag hatt frustrerte fiskere og SVs politikere hadde sluppet å ta turen opp til Lofoten/Vesterålen for å vise at de er mot oljeutvinning.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**